Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

MIRRI: Štvrtá výzva Programu Slovensko poskytne školám 50 miliónov eur

Na archívnej snímke z 15. júna 2021 logo na budove, v ktorej sídli Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) na Štefánikovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V dobiehajúcom programovom období 2014 - 2020 bolo z Integrovaného regionálneho operačného programu podporené zlepšenie študijných podmienok v takmer 590 základných školách.

Bratislava 14. júla (TASR) - Štvrtá výzva z eurofondov Programu Slovensko s alokáciou 50 miliónov eur je určená na podporu základných škôl a budovanie alebo rekonštrukciu školských športovísk. Informovalo o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

"Vďaka novým eurofondom budú mať žiaci v školách bezbariérový prístup, modernejšie učebne, kvalitnejšie vybavenie v triedach. Okrem toho aj lepšie podmienky pre šport, pretože nová výzva je určená aj na budovanie a rekonštrukciu školských športovísk," uviedol minister investícií a regionálneho rozvoja Peter Balík. Chýbajúce alebo nevyhovujúce športoviská podľa neho trápia množstvo základných škôl a najnovšia eurofondová výzva by im mala pomôcť tento problém vyriešiť.

Okrem výstavby a rekonštrukcie školských športovísk sa o príspevok môžu základné školy uchádzať s projektmi rekonštrukcie a modernizácie školských budov, zabezpečenie materiálneho vybavenia a bezbariérového prístupu, alebo budovania či modernizácie učební. O podporu sa nemožno uchádzať s projektmi na rozširovanie kapacít či zvýšenie energetickej efektívnosti budov. Výzva je určená pre základné školy vo všetkých krajoch okrem Bratislavského kraja.

V dobiehajúcom programovom období 2014 - 2020 bolo z Integrovaného regionálneho operačného programu podporené zlepšenie študijných podmienok v takmer 590 základných školách. Napríklad, základná škola v Kráľovej pri Senci z výzvy na podporu základných škôl v Bratislavskom kraji získala 2,17 milióna eur. Financie využili na zvýšenie kapacity školy o 120 žiakov a zmenšenie počtu žiakov v jednotlivých triedach. Zároveň bola rozšírená kapacita školskej jedálne a vybudovaná nová telocvičňa.