Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo investícií vyhlásilo ďalšiu zelenú výzvu pre mestá

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rezort spresnil, že podporené budú projekty napríklad na zníženie hluku, čiže protihlukové steny alebo bariéry.

Bratislava 3. januára (TASR) - Počas roka 2021 Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyčlenilo na podporu verejnej zelene najskôr 17 miliónov eur. V závere roka však pre veľký záujem miest vyhlásil rezort ďalšiu podobnú výzvu, prostredníctvom ktorej rozdelí ďalších 13,3 milióna eur. Ide o európske peniaze z protikrízového balíka REACT-EÚ v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

"Teší ma, že v uplynulom roku sme mohli vyčleniť spolu viac ako 30 miliónov eur na projekty, vďaka ktorým sa naše mestá stanú zelenšie, zdravšie a príjemnejšie na život," skonštatovala vicepremiérka a šéfka MIRRI Veronika Remišová (Za ľudí). Doplnila, že tak ako vo vlaňajšej marcovej výzve, aj tentoraz budú môcť mestá z eurofondov vybudovať a obnovovať svoje mestské parky, zelené protihlukové steny alebo tiež revitalizovať zelené vnútrobloky na sídliskách.

Rezort spresnil, že podporené budú projekty napríklad na zníženie hluku, čiže protihlukové steny alebo bariéry. Peniaze môžu získať takisto aj projekty na budovanie krajinných prvkov, ako sú malé vodné plochy a toky či živé ploty alebo na budovanie mestských prvkov, ako parky, zelené steny a strechy.

Medzi možnými aktivitami, na ktoré sa môžu minúť dodatočné peniaze, figuruje aj podpora biodiverzity, čiže napríklad zelené koridory pozdĺž cyklotrás, aleje či živé ploty. Peniaze sa môžu minúť aj na rozvoj zelene oddeľujúcej obytné zóny od priemyselných, komerčných a dopravných zón, na zavedenie zberných systémov na odpadovú a dažďovú vodu, na budovanie dažďových nádrží a ochladzovacie koridory alebo na regeneráciu vnútroblokov sídlisk v duchu ekologických princípov.

"Projekty môžu byť plánované pre verejné priestory a tiež pre verejné priestory s režimom kontroly vstupu, ako sú školské a športové areály, areály nemocníc, botanických a zoologických záhrad a podobne. O podporu z výzvy sa môžu uchádzať obce a mestá, kraje, organizácie štátnej správy, vysoké školy, mimovládne organizácie, ale aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, Národná diaľničná spoločnosť a Slovenská správa ciest," skonštatovalo ministerstvo.