Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Rezort V. Remišovej vyhlasuje výzvu na zvyšovanie kapacity škôlok

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rozšírenie kapacít by zároveň podľa Remišovej malo pomôcť zmierňovať tlak, ktorý vznikne na predškolské zariadenia, ale aj na školy v rámci migračnej krízy.

Bratislava 15. marca (TASR) – Zvýšiť počet miest v škôlkach Bratislavského samosprávneho kraja by mala pomôcť eurofondová výzva v hodnote 23 miliónov eur. Určená je na vytváranie nových miest, rekonštrukcie či technické vybavenie škôlok, uviedla v utorok na tlačovej konferencii šéfka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí).

"Je to jedna z prvých výziev cielených na Bratislavský kraj," uviedla Remišová. Rezort doposiaľ vyhlasoval výzvy na vytváranie miest v škôlkach na celom Slovensku v celkovej výške 157 miliónov eur, z ktorých vzniklo 25.000 nových miest v škôlkach. Bratislava podľa ministerky potrebuje v škôlkach približne 2500 nových miest.

Rozšírenie kapacít by zároveň podľa Remišovej malo pomôcť zmierňovať tlak, ktorý vznikne na predškolské zariadenia, ale aj na školy v rámci migračnej krízy. O dočasné útočisko už na Slovensko požiadalo 20.000 ľudí z Ukrajiny, najčastejšie matky s deťmi. Vláda očakáva, že sa v nasledujúcich týždňoch počty žiadostí ešte výrazne zvýšia. "Keď hovoríme, že každé dieťa má mať právo na škôlku, nemôže to ostať len pri deklarácii," dodal Remišová.