Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Misia EP zameraná na kontrolu agrodotácií sa stretla s farmármi

Ilustračné foto. Foto: TASR Marko Erd

Poľnohospodári hovorili napríklad o sofistikovanej korupcii, nerešpektovaní súdnych rozhodnutí zo strany Pôdohospodárskej platobnej agentúry, podnikaní finančných skupín s pôdou či zastrašovaní.

Gyňov 18. decembra (TASR) – Europoslanci z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu (CONT) sa v utorok v Gyňove v okrese Košice-okolie stretli s farmármi z východného a južného Slovenska z Iniciatívy poľnohospodárov. Cieľom návštevy Slovenska (17.-19. 12.) je preskúmať využívanie poľnohospodárskych dotácií z rozpočtu Európskej únie (EÚ). Farmári na problémy poukazovali aj približne 50 poľnohospodárskymi strojmi s transparentmi, ktoré boli popri ceste na trase z Barce do Gyňova.

Poľnohospodári hovorili napríklad o sofistikovanej korupcii, nerešpektovaní súdnych rozhodnutí zo strany Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), podnikaní finančných skupín s pôdou, neplnení sľubov, či zastrašovaní. Predstaviteľ iniciatívy František Oravec vnímal utorkové spoločné stretnutie za zúfalý krok farmárov. "Okrem pána generálneho prokurátora (pozn. TASR, Jaromíra) Čižnára nás nikto nechce vypočuť. Mnohými listami sme sa snažili požiadať premiéra o stretnutie. Sľúbil, že sa s farmármi stretne. Chceme ho upozorniť, že pri Košiciach sa pácha veľký podvod s eurodotáciami na pôdu v oveľa väčšom rozsahu, ako je prípad Rošková," povedal. Zároveň vyjadril presvedčenie, že delegácia rozprúdi tému zneužívania agrodotácií, o ktorej pred svojou smrťou písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Český poslanec Tomáš Zdechovský (EPP) ako člen delegácie označil informácie, ktoré si od farmárov z východného Slovenska počas posledných dvoch dní vypočul, za neuveriteľné. Ako hovorí, je potrebné vyvodiť dôsledky a osobnú zodpovednosť. Podľa neho takýmto spôsobom európske dotácie fungovať nebudú. „V 27 štátoch EÚ to proste funguje, prečo to nemôže fungovať na Slovensku," povedal s tým, že doterajšie opatrenia vlády nie sú dostatočné a musia sa oveľa viac sprísniť.

O konkrétnych krokoch a dôsledkoch je podľa neho predčasné hovoriť. "Myslím si, že Slovensko dostalo dostatok priestoru, aby to prešetrilo a aby došlo k nejakej náprave. Čas sa skracuje a v prípade, že nedôjde k systematickým zmenám, myslím si, že budeme navrhovať nejaké opatrenia. Tie by sa slovenskej vláde nemuseli páčiť," spresnil s tým, že pozastavenie čerpania dotácii považuje za najkrajnejší krok. "Nejde o to zastavovať ľuďom dotácie, pretože občania tu normálne pracujú, je tu 17.000 farmárov, ale nemôžeme posielať peniaze nejakým podvodníkom, ktorí si podvodným spôsobom uplatňujú nárok na pôdu," dodal Zdechovský.

Podľa slovenskej europoslankyne Moniky Smolkovej (Smer-SD) sa za uplynulý polrok niektoré veci pohli správnym smerom, no tempo je veľmi pomalé. PPA vidí ako gordický uzol, ktorý treba pretnúť. "Aspoň z toho pohľadu, čo sme sa dozvedeli. Uvidíme, čo nám na to odpovie. Je to v právomoci ministerky a vlády. PPA si musí uvedomiť, že je platená vyslovene z bruselských peňazí, zo spoločnej poľnohospodárskej politiky. Mala by sa správať ako nezávislý orgán, aj keď je riadená ministerstvom pôdohospodárstva, pretože môže stratiť licenciu, môžu jej byť pozastavené finančné prostriedky a zanikne," dodala s tým, že PPA by sa mala správať transparentne.

Ako pripomenul slovenský poslanec EP Ivan Štefanec (KDH), utorkové stretnutie bolo pokračovaním verejného vypočutia, ktoré sa uskutočnilo na pôde EÚ v Bruseli. Problém je podľa neho rozsiahlejší, než by ktokoľvek čakal. "Vidím potrebné legislatívne zmeny nielen na národnej a európskej úrovni, ale predovšetkým je potrebné urobiť zásadnú rekonštrukciu v PPA. Podľa toho, čo počúvame v posledných dňoch, je situácia neúnosná," uviedol.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) sa v pondelok (17.12.) pre TASR vyjadrila, že nevidí dôvod na kontrolu využívania agrodotácií z europarlamentu a niet sa čoho obávať. "Tá kontrola poslancov z Európskeho parlamentu, ani neviem, čo chcú kontrolovať. Pretože, ak si pozrieme problém štyroch žiadateľov na východe republiky, tí majú majetkovo-právny problém k pozemkom v prenájme, to nie je problém, ktorý rieši Pôdohospodárska platobná agentúra ani ministerstvo pôdohospodárstva. To je problém, ktorý patrí do gescie polície, prokuratúry a súdov," vysvetlila Matečná.

Delegácia sa v pondelok (17.12.) stretla aj s farmármi v Sobranciach. Z východného Slovenska sa presunie do Bratislavy, kde je na stredu (19. 12.) naplánované stretnutie s ministerkou Matečnou, predstaviteľmi PPA, zástupcami mimovládnych organizácií, investigatívnymi novinármi, ale aj so špeciálnym prokurátorom.

Záverečná správa výboru CONT z návštevy Slovenska má byť zverejnená približne o mesiac.