Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Šesť miliárd na podporu zamestnanosti mladých je k dispozícii

foto účastníkov druhej medzinárodnej konferenciie s názvom Zamestnanosť mladých v Elyzejskom paláci v Paríži 12. novembra 2013. Na snímke v zadnom rade šiesty sprava slovenský premiér Robert Fico, v popredí uprostred francúzsky prezident Francois Hollande, vľavo vedľa neho nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Slovensko bude podľa premiéra Roberta Fica pripravené čerpať tieto peniaze pravdepodobne okamžite v prvých mesiacoch budúceho roka.

Bratislava/Paríž 13. novembra (TASR) – Šesť miliárd eur, ktoré si majú rozdeliť krajiny Európskej únie (EÚ) na podporu zamestnávania mladých ľudí, je k dispozícii.

Čaká sa len na formálne schválenie rozpočtu v Európskom parlamente (EP). K tomu by malo dôjsť budúci týždeň 21. novembra. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) po tom, čo sa v utorok zúčastnil na druhej medzinárodnej konferencii o zamestnanosti mladých v Paríži. Do vlasti sa vrátil v neskorých večerných hodinách.

"Dôležitá správa je, že budúci týždeň bude s vysokou pravdepodobnosťou definitívne schválený rozpočet EÚ na roky 2014 až 2020. Čo znamená, že máme k dispozícii peniaze," avizoval premiér s tým, že z celkovej sumy šesť miliárd eur by malo SR pripadnúť 150 až 200 miliónov eur.

Slovensko bude pritom podľa Fica pripravené čerpať tieto peniaze pravdepodobne okamžite v prvých mesiacoch budúceho roka. Ako jedna zo šiestich krajín EÚ už totiž predložilo akčný plán pre túto oblasť, teda spôsob, ako navrhuje tieto financie použiť a premeniť ich na pracovné miesta pre mladých.

Pri tomto programe je však potrebné 50-% spolufinancovanie zo strany štátu. Fico zdôraznil, že Slovensko tieto peniaze nájde. "Nebojím sa toho, že pokiaľ pripravíme v akčnom pláne dobré projekty na zamestnávanie mladých ľudí, že by sme neboli schopní spolufinancovať to, čo zaplatí EÚ," zdôraznil. Zároveň doplnil, že o projekte už hovoril aj s ministrom financií pri zostavovaní rozpočtu.

Fico na stretnutí podľa vlastných slov požiadal EK o väčšiu mieru flexibility pri využívaní štrukturálnych fondov. V súčasnosti je totiž podľa neho veľmi náročné presúvať peniaze z jedného fondu do druhého. Rovnako požiadal komisiu, aby prišla s návrhmi, ktoré umožnia použiť peniaze, ktoré by inak prepadli, na zamestnávanie mladých.

Premiér sa v rámci konferencie stretol napríklad s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, prezidentom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom a ďalšími predstaviteľmi štátov únie. "Dohodli sme sa, že sa znovu stretneme v apríli v Ríme," avizoval Fico. V tomto čase už podľa neho budú krajiny vidieť, do akej miery sa čerpá alebo nečerpá stanovená suma šesť miliárd eur na zamestnávanie mladých.


Lídri EÚ vyzvali na dôraznejšie riešenie problému nezamestnanosti mladých

Teraz je rad na členských štátoch EÚ, aby zaviedli potrebné štrukturálne reformy a čo najskôr uskutočnili program záruky pre mladých ľudí. To je výzva lídrov EÚ, ktorí sa v utorok (12.11.) poobede zúčastnili v Paríži na konferencii Podpora zamestnávania mladých ľudí v Európe.

Hostiteľom druhej konferencie na túto tému bol francúzsky prezident Francois Hollande, v mene Európskej komisie (EK) vystúpil jej predseda José Manuel Barroso a eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor.

Európski lídri členské štáty únie vyzvali, aby urýchlili prijímanie opatrení na zníženie nezamestnanosti mladých ľudí a pripomenuli, že okolo šesť miliónov Európanov vo veku do 25 rokov je v súčasnej dobe bez práce.

Barroso uvítal skutočnosť, že šesť členských štátov - Česká republika, Chorvátsko, Litva, Luxembursko, Poľsko a Slovensko - už predložilo prvé návrhy vykonávacích plánov, aby sa ku nim mohla EK vyjadriť.

"Je dôležité, aby sme sa poponáhľali," uviedol usporiadateľ podujatia. Hollande zároveň poukázal na to, že v jeho krajine za posledné štyri mesiace počet mladých nezamestnaných ľudí klesol a dodal, že iniciatíva EK záruky pre mladých ľudí, v rámci ktorej mladí Európania nesmú zostať dlhšie ako štyri mesiace bez zamestnania alebo bez účasti na výcvikovom programe, bude vo Francúzku vykonávaná do dvoch rokov.

Francúzsky prezident pripomenul, že každá členská krajina, ktorá spĺňa predpoklady pre iniciatívu záruky pre mladých, musí vytvoriť svoj vlastný program a bude tak môcť získať potrebné finančné prostriedky už od 1. januára 2014.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá hostila predchádzajúcu konferenciu upozornila, že "bez dosiahnutia ekonomického rastu nebudú ani pracovné miesta pre mladých ľudí". Pracovné miesta pritom podľa nej nevytvárajú politici, ale podnikatelia.

Osem členských štátov (Dánsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Luxembursko, Malta, Nemecko a Rakúsko) má nízku mieru nezamestnanosti mladých ľudí a preto nespĺňa kritériá pre program záruky pre mladých. Najviac financií bolo v rámci programu vyčlenených pre Španielsko (881,44 mil. eur), Taliansko (530,18 mil. eur) a Francúzsko (289,76 mil. eur).

Podľa európskych štatistík je v EÚ miera nezamestnanosti mladých na úrovni 23,5 %, avšak v niektorých krajinách ako Grécko a Španielsko presahuje úroveň 50 %.