Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Mliečna vertikála má podporiť všetkých, od chovateľov po výrobcov

Na snímke zľava generálny riaditeľ spoločnosti Zvolenská mliekareň Juraj Blada a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) počas navštevy prevádzky Zvolenskej mliekarne vo Zvolene 2. mája 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Predvolená investičná stratégia je podľa rezortu dostatočne konzervatívna, no zároveň by mala priniesť výrazne vyššie zhodnotenie úspor ako investovanie v dlhopisových fondoch.

Zvolen 2. mája 2022 – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR plánuje podporiť v období, keď potravinárske podniky sužuje extrémny nárast vstupov, tzv. mliečnu vertikálu, teda reťazec od chovateľov dojníc, prvospracovateľov mlieka až po producentov mliečnych výrobkov. Počas svojho výjazdu vo Zvolenskej mliekarni to uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

My sme uplynulý piatok uzatvorili podávanie žiadostí na podporu potravinárov alokáciou až 170 miliónov eur,“ informoval. Táto pomoc má smerovať na odstránenie investičného dlhu. Do tohto balíka podpory sa podľa Vlčana prihlásilo 625 projektov. „O prvý balík vo výške 8 miliónov eur, ktorý sme vyhlásili minulý týždeň, už môžu potravinári žiadať formou vyplnenia dotazníka a plánujeme notifikovanú schému štátnej pomoci na kompenzáciu nákladov na energie,“ priblížil ďalšie formy pomoci minister.



Chcel by som však upozorniť, že súčasťou vertikály sú aj naši spotrebitelia, preto za výrobcov a spracovateľov mlieka apelujem na vládu, aby pomohla a podporila aj našich spotrebiteľov, aby si mohli kupovať kvalitné slovenské mliečne produkty,“ uviedol počas návštevy mliekarne prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty. „Keď spotrebiteľ nebude mať na to, aby kupoval zdravé slovenské mlieko a výrobky, tak táto námaha bude zbytočná,“ podotkol.
Na snímke budova Zvolenskej mliekarne vo Zvolene 2. mája 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa riaditeľa Zvolenskej mliekarne Juraja Bladu sa do už avizovaných výziev zapojila aj ich spoločnosť. „Prihlásili sme tri projekty a zapojíme sa aj do najnovšej výzvy,“ konštatoval. Podľa neho podpora, ktorá smeruje do mliekarenstva, pomôže zachovať či už stavy dojníc, alebo slovenských spracovateľov mlieka a výrobcov. Ako zdôraznil, spoločnosť momentálne najviac trápia práve ceny energií, ako aj materiálov potrebných na výrobu.

Zvolenská mliekareň patrí medzi etablované spoločnosti v sektore spracovania mlieka a mliečnych výrobkov, počas svojej existencie niekoľkokrát menila majiteľov, od roku 2018 je späť v čisto slovenských rukách.