Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond: Ázijská ekonomika tento rok klesne o 2,2 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Niektoré rozvíjajúce sa ekonomiky v regióne sa totiž pre koronakrízu prudšie spomalili.

Singapur 22. októbra (TASR) - Ázijská ekonomika zaznamená v tomto roku výraznejší pokles, než sa predpokladalo, prognózuje Medzinárodný menový fond (MMF). Niektoré rozvíjajúce sa ekonomiky v regióne sa totiž pre koronakrízu prudšie spomalili.

MMF revidoval svoju predpoveď pre ázijskú ekonomiku na -2,2 %. Ešte v júni počítal s kontrakciou o 1,6 %. Zhoršenie prognózy pre Áziu je v kontraste so zlepšením vyhliadok globálnej ekonomiky. MMF minulý týždeň (13. 10.) revidoval svoju prognózu pre svetovú ekonomiku na -4,4 % z -4,9 %.

MMF vo štvrtok uviedol, že zhoršenie predpovede pre Áziu odráža prudšiu kontrakciu predovšetkým v Indii, na Filipínach a v Malajzii. Dodal, že predovšetkým India a Filipíny zaznamenali mimoriadne strmý prepad ekonomickej aktivity v 2. kvartáli.

MMF očakáva, že indická ekonomika v prebiehajúcom fiškálnom roku (do 31. marca 2021) klesne o 10,3 %, pričom ešte v júni počítal len s -4,5 %. Filipínsky HDP sa podľa MMF v kalendárnom roku 2020 zníži o 8,3 % (júnová predpoveď: -3,6 %) a malajzijský HDP o 6 % (-3,8 %).

Nezhoršili sa však vyhliadky všetkých ázijských ekonomík. Napríklad rýchlejšie sa zotavuje Čína. Jej HDP podľa MMF tento rok vzrastie o 1,9 %, pričom ešte v júni sa očakávalo zvýšenie len o 1 %.