Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Menový fond dúfa, že USA a Čína uzavrú komplexnú obchodnú dohodu

Ilustračné foto. Foto: business-standard.com

Medzinárodný menový fond v pondelok znížil prognózy rastu globálnej ekonomiky.

Davos 20. januára (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) dúfa, že USA a Čína aj napriek podpisu čiastočnej dohody uzavrú v najbližších mesiacoch širšiu obchodnú dohodu.

Dve najväčšie svetové ekonomiky sa minulý týždeň dohodli na zrušení niektorých existujúcich ciel. Čiastočná obchodná dohoda, ktorú podpísali, takisto počíta s tým, že Čína zvýši nákup poľnohospodárskych produktov z USA. Dohoda je považovaná za dočasné prímerie v takmer 2 roky trvajúcej obchodnej vojne medzi USA a Čínou. MMF však očakáva viac.

"Aj keď prvá fáza obchodnej dohody medzi USA a Čínou znamená pozitívne správy, zjavne je toho ešte veľa, čo je potrebné urobiť," uviedla hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová v rozhovore pre CNBC. "Dúfame, že v nasledujúcich mesiacoch príde komplexnejšia dohoda medzi USA a Čínou," doplnila.

MMF v pondelok znížil prognózy rastu globálnej ekonomiky. V tomto roku počíta s expanziou o 3,3 % a budúcom o 3,4 %. Fond vo svojej správe tiež varoval, že obchodné napätia sa môžu vrátiť. Podľa Gopinathovej obchodné spory zostávajú rizikom ohrozujúcim globálnu ekonomiku.

Nedoriešené spory týkajúce sa širších ekonomických vzťahov medzi USA a Čínou rovnako ako potrebné posilnenie domácej finančnej regulácie budú mať podľa MMF naďalej negatívny vplyv na ekonomickú aktivitu v Číne.