Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

MMF: Globálna ekonomika musí prekonať pretrvávajúcu vysokú infláciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

MMF v stredu (12. 4.) mierne zhoršil svoju odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 2,8 % z 2,9 % v predchádzajúcej prognóze.

Washington 13. apríla (TASR) - Globálna ekonomika sa ukázala ako pozoruhodne odolná voči viacerým šokom, ale stále ešte musí prekonať kombináciu slabého rastu a vysokej inflácie. Vyhlásila to vo štvrtok generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

MMF v stredu (12. 4.) mierne zhoršil svoju odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 2,8 % z 2,9 % v predchádzajúcej prognóze, po vlaňajšom zvýšení globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o 3,4 %.

Georgievová na tlačovej konferencii pri príležitosti jarného zasadania MMF a Svetovej banky (SB) upozornila, že očakávané slabé tempo rastu globálnej ekonomiky v tomto roku "nebude stačiť na to, aby prinieslo príležitosti podnikom a ľuďom na celom svete". Za najznepokojujúcejšie pritom označila riziko slabého hospodárskeho rastu dlhšie časové obdobie.

Fond už v utorok varoval, že možnosť tzv. tvrdého pristátia, keď stúpajúce úrokové sadzby oslabia hospodársky rast natoľko, že spôsobia recesiu, sa prudko zvýšila, najmä v najbohatších krajinách sveta.