Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Globálna ekonomika v tomto roku klesne o 3 %

Ilustračné foto. Foto: business-standard.com

Medzinárodný menový fond predpokladá, že v roku 2021 sa globálna ekonomika výrazne oživí a vzrastie o 5,8 %.

Washington 14. apríla (TASR) – Medzinárodný menový fond očakáva v tomto roku recesiu svetovej ekonomiky. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu.

MMF vo svojej aktuálnej prognóze počíta s tým, že globálna ekonomika v tomto roku klesne o 3 %. To by bol hlbší prepad ako po finančnej kríze z rokov 2008/09. Ešte v januári MMF predpovedal nárast o 3,3 %.

MMF predpokladá, že v roku 2021 sa globálna ekonomika výrazne oživí a vzrastie o 5,8 %. Nevyhnutným predpokladom však je, že sa pandémia dostane pod kontrolu ešte v 2. polroku 2020 a ekonomická aktivita sa začne vracať do normálu. Fond varoval, že aktuálne prognózy sú mimoriadne neisté vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu.

Globálna ekonomika v tomto roku zrejme zažije najhoršiu recesiu od Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia, uviedla hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová. "V roku 2021 sa očakáva čiastočné zotavenie s nadtrendovými tempami rastu, ale úroveň HDP zostane pod predkoronavírusovým trendom". Dodala, že neistota týkajúca sa sily oživenia zostáva veľká.

MMF nazval aktuálne krízu "veľkým uzavretím" (Great Lockdown) a považuje ju za neporovnateľnú s inými krízami. Fond uviedol, že dostal bezprecedentný počet žiadostí o finančnú pomoc, keď zo 189 členských krajín o pomoc požiadalo vyše 90.

MMF aktuálne počíta v tomto roku s kontrakciou ekonomiky USA o 5,9 %. Na budúci rok by potom mala expandovať o 4,7 %.

S ešte výraznejším prepadom počíta v eurozóne. Hrubý domáci produkt (HDP) krajín používajúcich euro sa podľa MMF tento rok zníži o 7,5 %. Na budúci rok by sa mal zvýšiť takisto o 4,7 %.

S veľmi komplikovanou situáciou sa budú musieť vyrovnať predovšetkým Taliansko a Španielsko, teda najviac zasiahnuté európske krajiny pandémiou nového koronavírusu. MMF počíta v tomto roku s poklesom talianskeho HDP o 9,1 % a španielskeho o 8 %. V roku 2021 by mali expandovať o 4,8 %, respektíve o 4,3 %.

Japonský HDP tento rok klesne o 5,2 % a v roku 2021 sa zvýši o 3 %. Tempo rastu čínskej ekonomiky by sa podľa MMF malo tento rok spomaliť na 1,2 % zo 6,1 % vlani. V roku 2021 by čínsky HDP mal vzrásť o 9,2 %.

MMF odporúča vládam, aby sa najprv sústredili na zvládnutie zdravotnej krízy a aby podporili testovanie, nakúpili medicínske vybavenie a vo všeobecnosti zvýšili výdavky na zdravotnú starostlivosť. Vlády by okrem toho mali podporiť ekonomiku, firmy a občanov najrôznejšími opatreniami, ako sú napríklad odklad daní, dotovanie miezd alebo poskytnutie hotovosti, a začať sa pripravovať na uvoľnenie reštriktívnych opatrení, ktoré prijali na zastavenie pandémie.