Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

MMF mierne znížil prognózu rastu svetovej ekonomiky v tomto roku

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF) 19. decembra 2016 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

MMF znížil predpoveď rastu ekonomiky USA pre tento rok o 1 percentuálny bod na 6 %. Na budúci rok počíta s expanziou o 5,2 %.

Washington 12. októbra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zhoršil prognózu rastu svetovej ekonomiky. Dôvodom sú problémy s dodávkami a zhoršovanie pandemickej situácie v niektorých rozvíjajúcich sa krajinách.

MMF v aktuálnom výhľade World Economic Outlook počíta v tomto roku so zvýšením globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o 5,9 %. To je o 0,1 percentuálneho bodu menej, než predpokladal v júli. Prognózu expanzie pre rok 2022 ponechal na úrovni 4,9 %.

Revízia ekonomických vyhliadok pre tento rok prichádza uprostred problémov v rámci dodávateľských reťazcov spôsobených prudkým nárastom dopytu po koronakrízovom prepade a zhoršovaniu zdravotnej situácie v rozvíjajúcich sa krajinách.

"Táto mierna celková revízia však zakrýva veľké zhoršenie vyhliadok niektorých krajín," uviedla hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová. "Vyhliadky pre skupinu nízkopríjmových rozvojových krajín sú výrazne pesimistickejšie pre zhoršenie dynamiky pandémie. Zhoršenie tiež odráža komplikovanejšiu krátkodobú perspektívu pre skupinu rozvinutých krajín sčasti z dôvodu narušenia dodávok."

MMF znížil predpoveď rastu ekonomiky USA pre tento rok o 1 percentuálny bod na 6 %. Na budúci rok počíta s expanziou o 5,2 %.

Ekonomika eurozóny si tento rok polepší o 5 % a v roku 2022 o 4,3 %, Japonska o 2,4 %, respektíve o 3,2 %, Spojeného kráľovstva o 6,8 %, respektíve o 5 %. Čínska ekonomika tento rok vzrastie o 8 % a na budúci rok o 5,6 %, indická o 9,5 %, respektíve o 8,5 %.

MMF očakáva, že svetová ekonomika bude po roku 2022 v strednodobom horizonte expandovať miernym tempom na úrovni okolo 3,3 %.