Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

MMF odhaduje tohtoročný rast nemeckej ekonomiky na úrovni 3,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Fond však v správe uviedol, že zotavovanie bude nestabilné a z pohľadu jednotlivých odvetví ekonomiky nerovnomerné.

Berlín/Washington 19. januára (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že nemecká ekonomika by po poklese v minulom roku o 5,4 % mala tento rok vzrásť o 3,5 %. Zároveň počíta s výrazným poklesom rozpočtového deficitu, na druhej strane očakáva, že nezamestnanosť sa mierne zvýši.

Fond však v správe po konzultáciách na základe článku IV uviedol, že zotavovanie bude nestabilné a z pohľadu jednotlivých odvetví ekonomiky nerovnomerné. "Proces zotavovania by mala posilniť široká distribúcia efektívnej vakcíny, napriek tomu sa neočakáva, že ekonomika sa na predpandemickú úroveň vráti skôr ako v roku 2022," uviedol MMF.

Tohtoročný vývoj nemeckej ekonomiky môže ovplyvniť vysoká závislosť od exportu a finančná otvorenosť, čo robí nemecké hospodárstvo citlivé na prípadný prudký pokles zahraničného dopytu. Z dlhodobých výziev je to starnutie populácie či prechod na zelené energie, ku ktorým sa teraz pridávajú štrukturálne zmeny vyvolané pandémiou.

MMF okrem toho očakáva, že miera nezamestnanosti v tomto roku mierne vzrastie. Ako uviedol, mala by sa zvýšiť zo 4,2 na 4,3 %. Výrazne by však mal klesnúť rozpočtový schodok. MMF predpokladá, že by mohol dosiahnuť 3,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) oproti 6,3 % HDP v roku 2020.