Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný menový fond pošle do Argentíny svoj tím

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hospodárska kríza v Argentíne sa minulý týždeň zhoršila po ťažkej porážke súčasného prezidenta Mauricia Macriho v primárkach, ktoré sa konali 11. augusta.

Buenos Aires/Washington 20. augusta (TASR) - Nový argentínsky minister financií Hernan Lacunza chce po nedávnom prudkom oslabení pesa a prepade domácej burzy stabilizovať menu. Medzinárodný menový fond (MMF) zasa uviedol, že pokračuje v rozhovoroch s Argentínou a že v blízkej budúcnosti pošle do Buenos Aires svoju delegáciu.

"Chceme stabilizovať výmenný kurz, pretože v tomto neistom prostredí je stabilita najdôležitejším obecným blahom," uviedol Lacunza v utorok po zložení prísahy. V ministerskom kresle nahradil Nicolása Dujovneho, ktorý rezignoval v sobotu (17. 8.). "Ak by sme dovolili ďalší pokles voči doláru, neistota by sa ešte zvýšila."

Lacunza takisto oznámil, že bude pokračovať v presadzovaní úsporných opatrení a reforiem dohodnutých s MMF. Potvrdil, že v najbližších dňoch očakáva delegáciu fondu.

"Pozorne sledujeme aktuálny vývoj v Argentíne a naďalej zostávame v dialógu s vládou, ktorá pracuje na plánoch na zvládnutie zložitej situácie, v ktorej sa krajina nachádza," uviedol hovorca MMF Gerry Rice. "Delegácia MMF čoskoro pocestuje do Buenos Aires."

Hospodárska kríza v Argentíne sa minulý týždeň zhoršila po ťažkej porážke súčasného prezidenta Mauricia Macriho v primárkach, ktoré sa konali 11. augusta. Peso prudko oslabilo, akciový trh sa prepadol a výrazne stúpli náklady na poistenie argentínskeho dlhu. A ratingové agentúry Fitch a Standard & Poor’s (S&P) v piatok (16. 8.) znížili hodnotenie úverovej bonity Argentíny.

Ceny takzvaných swapov úverového zlyhania (CDS) na argentínske dlhopisy signalizujú pravdepodobnosť vo výške takmer 80 %, že Argentína sa v najbližších 5 rokoch dostane do platobnej neschopnosti.

Investori sa obávajú víťazstva opozičného lídra Alberta Fernándeza v októbrových voľbách. Jeho spolukandidátkou je bývalá prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchnerová, ktorá je známa protekcionistickou hospodárskou politikou a konfliktným vzťahom k MMF. Fernández, ktorý je už jasným favoritom volieb a s najväčšou pravdepodobnosťou nahradí Macriho, spochybňuje reformný program. Ten je súčasťou záchranného balíka MMF v hodnote 56 miliárd USD (50,56 miliardy eur).

Fernández tvrdí, že Argentína v skutočnosti už je v platobnej neschopnosti a že je potrebné s MMF vyjednať nové podmienky úveru. MMF zatiaľ v rámci 3-ročného úverového programu uvoľnil niečo vyše 44 miliárd USD. Mnohí ekonómovia však tvrdia, že tento balík je nedostatočný.

(1 EUR = 1,1076 USD)