Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MMF schválil vyplatenie ďalšej splátky Írsku

Írsko dostane od Medznárodného menonového fondu ďalšiu časť finančnej pomoci. MMF krajine schválil splátku 4,33 miliardy eur z trojročného úverového programu v celkovej hodnote 30,23 miliardy eur.

Washington 28. februára (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) schválil splátku 4,33 miliardy eur z trojročného úverového programu Írsku v celkovej hodnote 30,23 miliardy eur.

"Írske úrady pokračujú v zavádzaní úsporných opatrení aj napriek zhoršeniu externých podmienok," vyhlásil David Lipton, prvý zástupca generálnej riaditeľky MMF po tom, ako predstavenstvo fondu schválilo uvoľnenie ďalšej splátky z úveru Írsku.

MMF schválil finančnú pomoc Írsku v decembri 2010 v rámci záchranného balíka v celkovej výške 114 miliárd eur, na ktorom sa rozhodujúcou mierou podieľa Európsky fond finančnej stability (EFSF). Okrem nich poskytli Írsku pôžičku aj Británia, Švédsko a Dánsko.

Írska ekonomika po troch rokoch poklesu vlani vzrástla o 1 % a dokázala splniť podmienky záchranného programu, ktorými sú konsolidácia verejných financií a zavádzanie štrukturálnych reforiem na podporu hospodárskeho rastu a tvorby nových pracovných miest.

Vyhliadky írskej ekonomiky sa však vzhľadom na prehlbovanie dlhovej krízy eurozóny zhoršili. MMF odhaduje, že tempo rastu írskeho hospodárstva sa tento rok spomalí na 0,5 % pre zníženie aktivity kľúčových obchodných partnerov.

Írska vláda na to ale zareagovala ďalšími úspornými opatreniami, ktoré zahrnula do rozpočtu na rok 2012, takže by mala dosiahnuť cieľ a zníži schodok verejných financií v tomto roku na 8,6 % hrubého domáceho produktu.

Fond doposiaľ vyplatil Írsku 21,49 miliardy eur z úverového balíka.