Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

MMF: Svetová ekonomika pravdepodobne spomalí rast na menej ako 3 %

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF) vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Tempo globálneho rastu sa vlani spomalilo takmer o polovicu na 3,4 %, keď ruská invázia na Ukrajinu náhle zastavila oživovanie po pandémii nového koronavírusu.

Washington 6. apríla (TASR) - Pokračujúce spomaľovanie takmer všetkých rozvinutých ekonomík pravdepodobne stlačí tohtoročný globálny rast pod trojpercentnú hranicu. Silné zotavenie je vzhľadom na stupňujúce sa geopolitické napätia a vysokú infláciu stále v nedohľadne, varovala výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú priniesla vo štvrtok agentúra AFP.

Tempo globálneho rastu sa vlani spomalilo takmer o polovicu na 3,4 %, keď ruská invázia na Ukrajinu náhle zastavila oživovanie po pandémii nového koronavírusu.

V dopredu zverejnených poznámkach k prejavu, s ktorým má budúci týždeň vystúpiť vo Washingtone na spoločnom jarnom zasadnutí MMF a Svetovej banky (SB), Georgievová uviedla, že rozvíjajúce sa ekonomiky, osobitne Čína a India, podľa predikcie výrazne posilnia a zabezpečia takmer polovicu tohtoročného rastu svetovej ekonomiky. Pozitívnu správu však zatieňuje očakávané spomalenie v 90 % rozvinutých ekonomík sveta.

Počas ďalších piatich rokov sa globálny rast pravdepodobne bude pohybovať okolo trojpercentnej hranice, čo je najslabšia strednodobá prognóza od 90. rokov, uviedla šéfka MMF.