Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Menový fond: Ukrajinská ekonomika by mohla klesnúť o viac než tretinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

MMF minulý týždeň schválil Ukrajine núdzové financovanie v objeme 1,4 miliardy USD (1,28 miliardy eur).

Washington 15. marca (TASR) - Ukrajinská ekonomika by v dôsledku ruskej invázie mohla v tomto roku zaznamenať pokles minimálne o desatinu, v prípade pretrvávania konfliktu však bude situácia podstatne horšia. Uviedol to v najnovšom výhľade vývoja ukrajinskej ekonomiky Medzinárodný menový fond (MMF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V správe, ktorú MMF vypracoval ešte pred schválením núdzového financovania Ukrajiny za viac než 1 miliardu USD, fond informuje, že ekonomika Ukrajiny by mohla v prípade pokračovania vojny klesnúť v roku 2022 aj o viac než tretinu. Vychádzal z údajov o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) počas vojny v Iraku, Libanone a iných krajinách.

MMF minulý týždeň schválil Ukrajine núdzové financovanie v objeme 1,4 miliardy USD (1,28 miliardy eur). To je maximum, ktoré si na základe pravidiel MMF môže Ukrajina požičať, tento úver má však podľa zdroja z MMF "katalytický" efekt na ďalších donorov.

Správa fondu predpokladá zhoršenie vyhliadok vývoja ukrajinskej ekonomiky najmenej o 13,5 percentuálneho bodu v porovnaní s predvojnovou prognózou. V prípade rýchleho ukončenia vojny a zároveň výraznej podpory ekonomiky zo strany donorov predpokladá fond pokles ukrajinského hospodárstva v tomto roku zhruba o 10 %. Na porovnanie, v roku 2014, keď Rusko anektovalo polostrov Krym, klesol HDP Ukrajiny o 6,6 %.

MMF však dodal, že ekonomické vyhliadky sú vzhľadom na intenzitu konfliktu veľmi neisté a prepad ekonomiky môže byť podstatne vyšší. Odhaduje, že ak bude konflikt trvať dlhšie, pokles HDP môže dosiahnuť 25 až 35 %.

MMF počíta aj výrazným zvýšením verejného dlhu Ukrajiny. Z minuloročných približne 50 % HDP by mohol tento rok vzrásť na 60 % HDP.

(1 EUR = 1,0960 USD)