Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

MMF: Vojna na Ukrajine zhoršila vyhliadky globálnej ekonomiky

Na tejto fotografii, ktorú zverejnila čínska tlačová agentúra Xinhua, pracovníci čistia a dezinfikujú podlahu provizórnej nemocnice v Národnom výstavnom a kongresovom centre v Šanghaji, štvrtok 14. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Okrem vojny na Ukrajine patria medzi ďalšie dôvody slabšieho rastu vysoká inflácia, sprísňovanie menových politík a rozsiahle nové protipandemické opatrenia v Číne.

Washington 14. apríla (TASR) - Vojna na Ukrajine má negatívny vplyv na globálnu ekonomiku, ktorej rast bude v tomto aj budúcom roku slabší, než sa očakávalo, varovala šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Georgievová uviedla, že MMF na budúci týždeň zhorší svoje predpovede rastu svetovej ekonomiky na roky 2022 a 2023. Vysoké ceny potravín a energií podľa nej tlačia na krehké ekonomiky.

Ruský útok na Ukrajinu spôsobuje otrasy po celom svete a predstavuje veľký šok pre krajiny, ktoré sa ešte plne nezotavili z pandémie ochorenia COVID-19. "Ak to poviem jednoducho, čelíme kríze, ktorá sa pridala k inej kríze," priblížila. Dodala, že z ekonomického hľadiska sa rast spomalil a inflácia sa zrýchlila a z ľudského hľadiska klesol príjem jednotlivcov a útrapy vzrástli.

Okrem vojny na Ukrajine patria medzi ďalšie dôvody slabšieho rastu vysoká inflácia, sprísňovanie menových politík a rozsiahle nové protipandemické opatrenia v Číne.

MMF už v januári z dôvodu omikronovej vlny zhoršil predpoveď expanzie globálnej ekonomiky v tomto roku o 0,5 percentuálneho bodu na 4,4 %. "Odvtedy sa vyhliadky výrazne zhoršili, predovšetkým pre vojnu a jej následky," uviedla Georgievová. Nová prognóza bude zverejnená v utorok (19. 4.) pri príležitosti jarného zasadnutia MMF a Svetovej banky (SB).