Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

MMF vyzval centrálne banky v Ázii na sprísnenie menovej politiky

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF). Foto: TASR/AP

Najväčším problémom je výrazný pokles kurzu ázijských mien po tom, ako americká centrálna banka začala prudko zvyšovať úrokové sadzby.

Washington 14. októbra (TASR) - Väčšina centrálnych bánk v Ázii musí sprísniť menovú politiku. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) s tým, že rastúce ceny komodít a znehodnocovanie národných mien, čo je dôsledok zvyšovania úrokových sadzieb v USA, tlačí infláciu nad ich inflačné ciele. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Najväčším problémom je výrazný pokles kurzu ázijských mien po tom, ako americká centrálna banka začala prudko zvyšovať úrokové sadzby, povedal riaditeľ Oddelenia MMF pre Áziu a Tichomorie Krišna Srinivasan. To viedlo k výraznému zvýšeniu nákladov na dovoz v ázijských štátoch.

"Aj keď náš základný odhad v oblasti inflácie počíta s tým, že ku koncu roka by mala dosiahnuť svoje maximum, výrazné oslabenie kurzu ázijských mien môže viesť k vyššej inflácii a jej dlhšiemu zotrvávaniu na zvýšenej úrovni, najmä ak úrokové sadzby po celom svete budú prudko rásť. To si od ázijských centrálnych bánk vyžaduje rýchlejšie sprísňovanie menovej politiky," dodal Srinivasan. Výnimkou sú podľa neho Japonsko a Čína, kde zotavovanie ekonomík je slabšie a inflácia sa tam nezrýchľuje tak výrazne ako v iných krajinách.

Prudké znehodnocovanie mien a rast úrokových sadzieb môže okrem toho vyvolať finančný stres vo vysoko zadlžených krajinách ázijského kontinentu. Podľa Srinivasana je Ázia v súčasnosti najväčším dlžníkom na svete a niektorým krajinám hrozí, že sa dostanú do dlhovej tiesne. Ako povedal v rozhovore pre agentúru Reuters Sandžaja Pant, zástupca Srinivasana, najväčšou mierou sa pod rast dlhu Ázie podpisuje Čína, problémy sú však aj v niektorých ďalších ekonomikách.