Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

MMF: Zastavenie dodávok ruského plynu zníži HDP Nemecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

MMF skonštatoval, že riziká pre nemeckú ekonomiku vyplývajúce z úplného zastavenia dodávok plynu, ako aj zo slabej globálnej ekonomiky a problémov v globálnych dodávateľských reťazcoch sú "veľké".

Washington/Berlín 20. júla (TASR) - Zastavenie dodávok ruského plynu by v roku 2022 znížilo hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka o 1,5 %. Uviedol to v stredu Medzinárodný menový fond (MMF). TASR správu prevzala z AFP.

Podľa scenára, ktorý vychádzal z predpokladu, že sa dodávky plynu zastavia 1. júna, by po tohtoročnej strate nasledoval negatívny vplyv na úrovni 2,7 % v roku 2023 a zníženie HDP o 0,4 % v roku 2024, uviedol MMF v správe.

Nemecko aj Európa sa obávajú, že Moskva im bude ďalej stláčať dodávky plynu. Potenciálne zastavenie toku ruského plynu "by mohlo spôsobiť značné zníženie nemeckej ekonomickej aktivity a zvýšenie inflácie," poznamenal MMF.

Rusko v súčasnosti nedodáva do Nemecka žiadny plyn, keďže na plynovode Nord Stream prebieha údržba. Moskva však už v polovici júna znížila toky cez tento plynovod o 60 % a odôvodnila to meškaním dodávky opravenej plynovej turbíny z Kanady. Berlín odmietol toto vysvetlenie a podozrieva Rusko, že obmedzuje plyn v rámci odvety za západné sankcie voči Moskve za jej inváziu na Ukrajinu.

Práce na plynovode sa majú skončiť vo štvrtok (21. 7.) a nemeckí predstavitelia pozorne sledujú, či a na akej úrovni sa dodávky obnovia.

MMF vo svojej správe skonštatoval, že riziká pre nemeckú ekonomiku vyplývajúce z úplného zastavenia dodávok plynu, ako aj zo slabej globálnej ekonomiky a problémov v globálnych dodávateľských reťazcoch sú "veľké". Podľa fondu tak bude rast nemeckého hospodárstva v nadchádzajúcich štvrťrokoch pravdepodobne utlmený.

Fond vo svojej prognóze predpokladá rast nemeckej ekonomiky o 1,2 % v roku 2022 a o 0,8 % v roku 2023.

A vzhľadom na stúpajúce ceny energií spojené s už zaznamenaným znížením dodávok plynu, miera inflácie "pravdepodobne zostane zvýšená v nasledujúcich dvoch rokoch", uviedol MMF, ktorý predpovedá Nemecku v roku 2022 infláciu na úrovni 7,7 % a v roku 2023 na úrovni 4,8 %.

Úplné zastavenie ruského plynu by mohlo potenciálne zvýšiť tieto čísla až o dva percentuálne body v roku 2022 a o 3,5 percentuálneho bodu v roku 2023 pri "extrémnom" scenári, keď by mala Európa problémy so získavaním alternatívnych dodávok.