Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

MMF zlepšil vyhliadky britskej ekonomiky, nepočíta s pádom do recesie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

MMF v najnovšom odhade uviedol, že britská ekonomika vzrastie tento rok o 0,4 %.

Londýn 23. mája (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil prognózu vývoja britskej ekonomiky, pričom už neočakáva jej pokles. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

MMF v najnovšom odhade uviedol, že britská ekonomika vzrastie tento rok o 0,4 %. Ešte minulý mesiac fond počítal s poklesom, a to o 0,3 %.

Za zlepšenou prognózou sú nečakane dobré výsledky v oblasti dopytu. Čiastočne k tomu prispelo rýchlejšie než očakávané zvyšovanie miezd, zmiernenie energetických nákladov, zlepšenie podnikateľskej nálady a normalizácia v oblasti globálnych dodávateľských reťazcov.

Najmä klesajúce ceny energií by mali výraznejšie zmierniť mieru inflácie, dodal MMF. Očakáva, že inflácia v Británii dosiahne tento rok zhruba 5 % a do polovice roka 2025 by sa mohla dostať pod úroveň inflačného cieľa stanoveného na úrovni 2 %.

Čo sa týka ekonomiky, po predpokladanom tohtoročnom raste o 0,4 % by sa v budúcom roku mal rast zrýchliť na 1 %. Ďalšie zrýchlenie tempa rastu hospodárstva odhaduje MMF v roku 2025, konkrétne na 2 %. V nasledujúcom roku počíta fond s udržaním rastu na 2-percentnej úrovni, neskôr však počíta s jeho spomalením, pričom v dlhodobom horizonte predpokladá rast okolo 1,5 %.