Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MMF znížil prognózu rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,2 %

Medzinárodného menového fondu v Paríži. Foto: TASR AP

MMF v utorok predložil aktualizované predpovede pre svetovú ekonomiku. Teraz počíta v tomto roku s globálnou expanziou na úrovni 3,2 %.

Washington 23. júla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) už tretíkrát v tomto roku mierne znížil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Dôvodom je pretrvávajúca obchodná vojna medzi USA a Čínou.

MMF v utorok predložil aktualizované predpovede pre svetovú ekonomiku. Teraz počíta v tomto roku s globálnou expanziou na úrovni 3,2 %. Ešte v apríli očakával nárast o 3,3 %. Vlani si globálna ekonomika polepšila o 3,6 % a v roku 2017 o 3,8 %.

Prognóza pre rok 2020 sa znížila takisto o 0,1 percentuálneho bodu na 3,5 %. Zrejme však nebude udržateľná a je príliš optimistická vzhľadom na pretrvávajúce obchodné spory.

MMF zdôvodnil korekciu predpovede smerom nadol napríklad clami, ktoré vzájomne na dovoz tovarov zaviedli USA a Čína. Nevyriešené konflikty podľa fondu zhoršujú rastové vyhliadky svetovej ekonomiky. Medzi ďalšie negatívne faktory patrí neistota, ktorú vyvolal brexit, a geopolitické napätie v Perzskom zálive.

MMF ponechal rastovú prognózu pre eurozónu pre tento rok na úrovni 1,3 %. Pre rok 2020 zvýšil svoju predpoveď o 0,1 percentuálneho bodu na 1,6 %. Ekonomika USA si podľa fondu tento rok polepší o 2,6 (+0,3 bodu) a v roku 2020 o 1,9 %.