Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Menový fond zvýšil prognózu rastu svetovej ekonomiky na 6 %

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF) 19. decembra 2016 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

V minulom roku globálny HDP klesol o 3,3 %, čo bola najvýraznejšia kontrakcia od Veľkej depresie.

Washington 6. apríla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky druhýkrát za tri mesiace. Varoval však pred zvyšovaním nerovností a rozdielmi medzi priemyselnými a menej rozvinutými ekonomikami.

MMF vo svojom Výhľade pre svetovú ekonomiku (World Economic Outlook) zverejnenom v utorok počíta v tomto roku so zvýšením globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o 6 %. Ešte v januári očakával nárast o 5,5 % a v októbri 2020 len o 5,2 %. To by bola najprudšia expanzia svetovej ekonomiky za viac než 40 rokov zaznamenávania údajov. V minulom roku globálny HDP klesol o 3,3 %, čo bola jeho najvýraznejšia kontrakcia od Veľkej depresie.

MMF predpovedá na rok 2022 nárast o 4,4 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu (p. b.) viac v porovnaní s januárom.

Ekonomika USA si podľa MMF tento rok polepší o 6,4 % (v porovnaní s januárom +1,3 p. b.) a v budúcom roku o 3,5 % (+1 p. b.). Minulý rok HDP Spojených štátov klesol o 3,5 %.

Tempo zotavovania eurozóny bude v tomto roku podľa MMF podstatne pomalšie. V roku 2021 by HDP eurozóny mal stúpnuť o 4,4 % (+0,2 p. b.) a v roku 2022 o 3,8 % (+0,2 p. b.) po páde o 6,6 % v roku 2020.

Čínska ekonomika by tento rok mala expandovať o 8,4 % (+0,3 p. b.) po náraste o 2,4 % v minulom roku. Na budúci rok by sa malo tempo rastu spomaliť na 5,6 % (0,0).

MMF zdôraznil, že vlády by mali postupne znižovať stimuly, aby sa vyhli prepadnutiu cez takzvaný "fiškálny útes", čo znamená plošné zvyšovanie daní a škrty výdavkov. Centrálne banky majú jasne smerovať očakávania ďalšieho vývoja menových politík.

MMF zopakoval výzvu pre bohaté krajiny, aby pomohli chudobnejším štátom v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 a zdôraznil nutnosť širšej prioritizácie výdavkov na zdravotnú starostlivosť v boji s pandémiou.

Mnohé rozvinuté ekonomiky sa podľa MMF nevrátia na úrovne spred pandémie do roka 2022. V prípade rozvíjajúcich sa ekonomík toto zotavovanie potrvá ešte o niečo dlhšie, na úrovne spred pandémie sa vrátia až v roku 2023. Svetová ekonomika bude v roku 2024 podľa MMF o 3 % menšia v porovnaní s očakávaniami pred začiatkom pandémie.