Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Mnuchin: Zníženie ciel na čínske výrobky bude riešiť 2. fáza dohody

Na archívnej snímke americký minister financií Steven Mnuchin. Foto: TASR/AP

Ako však dodal, v prvom kroku sa USA sústredia na dodržiavanie podmienok. To Čínu prinúti vrátiť sa k rokovaciemu stolu.

Washington 15. januára (TASR) - Dodatočné zníženie dovozných ciel na čínske produkty sa bude riešiť v rámci druhej fázy obchodnej dohody. Uviedol to v stredu americký minister financií Steven Mnuchin. USA však zároveň varovali, že ak Peking nebude plniť podmienky prvej fázy dohody, Američania pristúpia k ďalším opatreniam.

"Tak ako v tejto fáze dohody došlo k zníženiu určitých ciel, ďalšia redukcia sa bude riešiť v rámci druhej fázy," povedal Mnuchin v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNBC pred podpisom prvej fázy obchodnej dohody.

Ako však dodal, v prvom kroku sa USA sústredia na dodržiavanie podmienok. To Čínu prinúti vrátiť sa k rokovaciemu stolu a dohodnúť sa na ďalších otázkach, ktoré sa zatiaľ nepodaril doriešiť.

Podobne sa vyjadril aj ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow. Pre CNBC povedal, že v prípade neplnenia podmienok v rámci prvej fázy dohody pristúpia USA k dodatočným opatreniam.