Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Mobilné frekvencie sa budú predávať aj elektronickou aukciou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Reálnym termínom začiatku elektronickej aukcie, ktorou sa majú rozdeľovať mobilné frekvencie v pásmach 800, 1800 a 2600 MHz, je začiatok budúceho roka.

Bratislava 27. júla (TASR) - Telekomunikačný úrad (TÚ) SR od septembra tohto roka získa možnosť prideľovať mobilné frekvencie aj formou elektronickej aukcie.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o elektronických komunikáciách z dielne ministerstva dopravy, ktorý dnes poslanci v parlamente definitívne schválili. Úrad už dlhšie pripravuje predaj frekvencií, pričom uprednostňuje práve formu elektronickej aukcie. Túto možnosť však doteraz podľa zákona nemal.

Rezort dopravy vzhľadom na vývoj technológií a cieľ zjednodušovania prístupu k frekvenciám považuje zavedenie elektronickej aukcie za vhodný nástroj.

"Používanie elektronickej aukcie by malo zabezpečiť transparentnejší výber poskytovateľa služieb elektronických komunikácií, a tým zabezpečiť znižovanie miery korupcie, ako aj nákladov účastníkov výberového konania pri predkladaní ponúk," odôvodňuje svoj návrh predkladateľ.

Podľa novej právnej úpravy nebude TÚ SR až do jeho ukončenia poskytovať informácie o výberovom konaní s cieľom zabrániť zmareniu účelu súťaže. Úrad bude môcť technickým zabezpečením aukcie poveriť aj tretiu osobu.

Návrh tiež dopĺňa povinnosť úradu konzultovať niektoré otázky svojej činnosti s ministerstvom dopravy, ktoré zodpovedá za napĺňanie cieľov národnej politiky pre elektronické komunikácie. "Takýmto spôsobom nedochádza k žiadnemu obmedzovaniu regulačnej právomoci úradu a ani jeho nezávislosti," zdôrazňuje rezort.

Ako v rozhovore pre TASR avizoval predseda TÚ SR Ladislav Mikuš, reálnym termínom začiatku elektronickej aukcie, ktorou sa majú rozdeľovať mobilné frekvencie v pásmach 800, 1800 a 2600 MHz, je začiatok budúceho roka. "Tento rok je pred nami prípravná fáza, ktorá obsahuje výber poradcu na nacenenie spektra či navrhnutie vhodného typu aukcie," vysvetlil.