Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Módny dom Prada dosiahol v 1. polroku zisk

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Analytici predpovedali Prade v priemere čistý zisk 78 miliónov eur.

Miláno 29. júla (TASR) - Taliansky módny dom Prada vykázal za 1. polrok zisk po vlaňajšej strate. A väčší, ako mu predpovedali analytici. Naznačil tiež, že oživenie jeho predaja by malo pokračovať.

Módny koncern dosiahol za prvých šesť mesiacov 2021 čistý zisk 97 miliónov eur, zatiaľ čo vlani v rovnakom období zaznamenal stratu 180 miliónov eur v dôsledku reštrikcií na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu.

Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, predpovedali Prade v priemere čistý zisk 78 miliónov eur. Tržby za 1. polrok vyskočili o 60 % na 1,5 miliardy eur a prekonali tiež odhady analytikov vo výške 1,42 miliardy eur.

Napriek tomu, že 17 % obchodov spoločnosti Prada zostalo v 1. polroku zatvorených pre blokády spojené s pandémiou, tržby z maloobchodného predaja dosiahli 1,28 miliardy eur. Prekonali tak aj úroveň pred pandémiou, presnejšie, boli o 8 % vyššie ako za rovnaké obdobie 2019.

Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) výrobcu luxusného módneho tovaru v sledovanom období stúpol na 166 miliónov eur z vlaňajšej straty 196 miliónov eur.

Generálny riaditeľ Prady Patrizio Bertelli skonštatoval, že skupine sa podarilo dosiahnuť zisk "napriek stále neistému prostrediu". Očakáva tiež, že tempo rastu predaja zostane silné aj v druhej polovici roka.

Za celý rok 2020 vykázala Prada čistú stratu 54 miliónov eur.