Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Skupina MOL kúpi 208 čerpacích staníc Agip

Foto: wikimedia.org

Dohoda tiež zahŕňa kúpu veľkoobchodných aktivít ENI a tiež podielu ENI v spoločnosti Česká rafinérská, na ktorý však má predkupné právo Unipetrol.

Bratislava/Budapešť 7. mája (TASR) - Skupina MOL dnes uzavrela dohodu s talianskou spoločnosťou ENI o prevzatí jej aktivít v oblasti spracovania ropy a predaja ropných produktov v Českej republike, na Slovensku a v Rumunsku. Predmetom dohody je kúpa siete čerpacích staníc Agip.

Dohoda tiež zahŕňa kúpu veľkoobchodných aktivít ENI a tiež podielu ENI v spoločnosti Česká rafinérská, na ktorý však má predkupné právo Unipetrol. Táto transakcia významne prispeje k naplneniu stratégie Skupiny MOL zameranej na zvýšenie jej podielu na maloobchodných trhoch, ako aj pokrytia sieťou čerpacích staníc a zvýšenie počtu zákazníkov.

Kúpou siete čerpacích staníc Agip v Českej republike, Slovensku a Rumunsku chce Skupina MOL dosiahnuť ďalšie veľkoobchodné a maloobchodné synergie, zvýšenie kvality produktov a služieb a spokojnosti zákazníkov.

"Táto akvizícia je míľnikom v našej stratégii v oblasti maloobchodu v krajinách strednej a východnej Európy. Priemerný predaj palív na získaných čerpacích staniciach patrí medzi tri najvyššie spomedzi medzinárodných spoločností pôsobiacich v Českej republike. Navyše, Skupina MOL sa stáva druhým najväčším hráčom z pohľadu veľkosti siete čerpacích staníc na českom trhu. Skupina významne posilní svoje maloobchodné pokrytie v Rumunsku a urobí veľký krok k ďalšiemu posilneniu vnímania značky Slovnaft na Slovensku," povedal Lars Höglund, senior viceprezident Skupiny MOL pre maloobchod. Obe strany sa dohodli, že hodnotu transakcie nezverejnia.

Postavenie Skupiny MOL v Českej republike sa touto akvizíciou výrazne posilní a síce o 125 nových čerpacích staníc spoločne s 24 čerpacími stanicami Slovnaft a 125 čerpacími stanicami Pap Oil, zabezpečia Skupine MOL viac ako 10-percentný maloobchodný podiel na trhu. Navyše, priemerný predaj siete Agip v prepočte na jednu čerpaciu stanicu je takmer dvakrát vyšší ako celoštátny priemer.

Na Slovensku sa maloobchodná sieť rozšíri na 253 čerpacích staníc. Kúpa 41 čerpacích staníc Agip ďalej zvýši priemerný predaj palív Slovnaftu na čerpaciu stanicu a prispeje k posilneniu vnímania spoločnosti z pohľadu zákazníkov.

V Rumunsku je akvizícia čerpacích staníc Agip dôležitým krokom pre Skupinu MOL v naplnení jej plánu zvýšenia podielu na trhu. Po integrácii 42 čerpacích staníc Agip bude Skupina MOL prevádzkovať 189 čerpacích staníc so silným pokrytím kľúčových oblastí po krajine. Súčasťou transakcie sú aj veľkoobchodné aktivity a prevzatie manažmentu aktivít v jednotlivých krajinách.

Skupina MOL sa tiež dohodla s ENI na kúpe podielu Eni v Českej rafinérskej, predkupné právo na tieto akcie však má spoločnosť Unipetrol. Dokončenie transakcie je ešte predmetom splnenia podmienok vrátane získania súhlasu protimonopolného úradu.

TASR informoval Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie SLOVNAFT, a.s.