Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Moldavsko a Rusko sa stále nedohodli na dodávkach plynu

Ilustračné foto Foto: TASR

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová pri svojej návšteve v Bruseli ocenila európsku podporu.

Kišiňov/Moskva 28. októbra (TASR) - Spor, týkajúci sa plynu medzi Moldavskom a Ruskom, pokračuje. Rokovania medzi oboma stranami zatiaľ neviedli k dohode o dodávkach.

Ani druhý deň rokovaní v Petrohrade neviedol k dohode, citovala vo štvrtok večer agentúra Interfax ruský plynárenský koncern Gazprom.

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitová pri svojej návšteve v Bruseli ocenila európsku podporu. Európska únia (EÚ) v stredu (27. 10.) prisľúbila Moldavsku pomoc vo výške 60 miliónov eur.

"Myslíme si, že najbližšie týždne budú rozhodujúce a že priatelia Moldavska by nám mali pomôcť zabezpečiť alternatívne dodávky," uviedla Gavrilitová pre agentúru DPA. Zároveň zdôraznila, že nejde o voľbu medzi Východom a Západom, ale že Moldavsko chce získať čo najväčšiu podporu.

Rusko hrozí, že na konci roka zastaví dodávky plynu do Moldavska, ak krajina dovtedy nepredĺži existujúci kontrakt. Jedným z hlavných bodov sporu je výrazné zvýšenie cien. Moldavsko, ktoré je po zmene vlády viac prozápadne orientované, má platiť 790 USD za 1000 metrov kubických (m3) plynu, čo je výrazne viac ako za čias predchádzajúcej proruskej vlády.

Moldavsko z dôvodu problémov spôsobených nedostatkom zemného plynu vyhlásilo v minulom týždni výnimočný stav potom, čo mu ruský koncern Gazprom zvýšil ceny tejto komodity.

Rusko je kritizované, že používa plyn ako geopolitickú zbraň, keď stanovuje jeho ceny podľa náklonnosti vlády danej krajiny. Napríklad Bielorusko si dokázalo pre rok 2022 vyjednať výrazne nižšie priateľské ceny.

Moskva tvrdí, že pri rokovaniach s Moldavskom nejde o politické záujmy, ale len o obchodné jednania. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poukázal na vysoký dopyt po ruskom plyne a nahromadené dlhy Moldavska.