Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Moldavsko dovezie plyn zo Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR

Moldavsko na čele s prozápadnou vládou, ktorá odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu 24. februára, tento rok tvrdo zasiahol prudký nárast cien zemného plynu.

Kišiňov 3. novembra (TASR) - Moldavsko si zabezpečilo reverzný dovoz zemného plynu zo Slovenska, po prvý raz. To znamená zmenu a reverznú prepravu komodity smerom zo západu na východ. Oznámil to podpredseda vlády Andrei Spinu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Jeho vyhlásenie demonštruje schopnosť Moldavska získavať plyn z iných zdrojov ako z Ruska, keďže čelí čoraz väčším problémom s dodávkami od Moskvy.

Bývalý sovietsky štát je odkázaný na zemný plyn od ruského Gazpromu. Moskva však už znížila dodávky Moldavsku o 40 %, čo zasiahlo aj jeho schopnosť vyprodukovať dostatok elektriny pre 2,5 milióna obyvateľov.

Spinu vo štvrtok uviedol, že moldavská spoločnosť Energocom kúpila na Slovensku 5 miliónov metrov kubických (m3) plynu. Označil to za krok k väčšej energetickej nezávislosti.

"To, čo nás na prvý pohľad malo zničiť, nás namiesto toho posilnilo," napísal v aplikácii na posielanie správ Telegram. "Vďaka solidarite a úsporám prekonáme túto zimu a vyjdeme z nej so vztýčenou hlavou ešte silnejší a energeticky nezávislí," dodal.

Moldavsko na čele s prozápadnou vládou, ktorá odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu 24. februára, tento rok tvrdo zasiahol prudký nárast cien zemného plynu.

Kontrakt Moldavska s Gazpromom sa mení z mesiaca na mesiac na základe spotovej trhovej ceny plynu a ropy.

Gazprom od 1. októbra znížil dodávky zemného plynu pre Moldavsko na 5,7 milióna m3 denne, čo je približne o 40 % menej ako spotreba v krajine.