Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Mondi SCP spustilo v Ružomberku výrobu na novom papierenskom stroji

Na snímke papierenský stroj PS19 v areáli spoločnosti Mondi SCP Ružomberok 11. mája 2021. Foto: TASR Ján Krošlák

Predseda predstavenstva Mondi SCP Miloslav Čurilla pripomenul dlhú históriu výroby papiera v Ružomberku.

Ružomberok 11. mája (TASR) – Spoločnosť Mondi SCP spustila v Ružomberku nový stroj na výrobu kartónového papiera. Stroj je súčasťou modernizačného projektu v hodnote 370 miliónov eur, čo je najväčšia investícia firmy za posledné roky. Nový druh kartónu s názvom Kraft Top White už začali dodávať zákazníkom. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informoval prezident spoločnosti Bernhard Peschek.



Súčasťou niekoľkostomiliónovej investície je rozsiahla modernizácia celulózky, nový automatický sklad pre hotové výrobky, linka a sklad pre zberový papier aj čistiareň odpadových vôd. "Je to pre náš závod veľký míľnik. Sme vďační, že sme dokázali zvládnuť takú veľkú investíciu aj v čase pandémie COVID-19. V špičke sme mali na stavbe okolo 850 dodávateľov denne. Bezpečnosť je v našej spoločnosti vždy najvyššou prioritou. S podporou akcionárov, vlády a kolegov sme boli schopní uskutočniť tento komplexný projekt bezpečne a efektívne," povedal Peschek.

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) ide o radostný okamih v priemyselných dejinách Slovenska. Zdôraznil, že stroj patrí k najmodernejším na svete. "To zabezpečí, aby sme aj do budúcna zostali silnou priemyselnou krajinou, ktorou sme bezpochyby už dnes," uviedol.



Pri investícii bol podľa slov Sulíka nápomocný aj rezort hospodárstva. "Najbližších 40 alebo 50 rokov budeme mať vysoko modernú výrobu papierov. Nie kancelárskych, ktorých spotreba klesá, ale obalových, ktorých spotreba rastie," zhodnotil.

Predseda predstavenstva Mondi SCP Miloslav Čurilla pripomenul dlhú históriu výroby papiera v Ružomberku. "Dostupnosť surovín ako sú drevo, voda a energie v blízkom okolí, ale aj mnoho miestnych skúsených pracovníkov, mali pozitívny vplyv na rozvoj závodu. Sme hrdí na to, že v tejto tradícii môžeme pokračovať vytvorením 125 nových stálych pracovných miest, ktoré budú mať pozitívny dosah na miestnu komunitu," zdôraznil.



Výrobná kapacita stroja PS19 je 300.000 ton kartónového papiera ročne. Od januára tohto roku, kedy ho spustili vo fáze komplexného testovania, sa výroba postupne zvyšuje. Pri plnej kapacite bude stroj schopný spracovať viac ako 200.000 ton zberového papiera ročne.