Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Premiér: Exekučná amnestia nie je navrchu priorít súčasnej vlády

Slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR/AP

R. Fico vysvetlil, že ide o ťažkú tému a koalícia zatiaľ nedospela k záveru, ako by mala exekučná amnestia vyzerať.

Bratislava 24. februára (TASR) – V rebríčku priorít súčasnej vlády nie je exekučná amnestia na prvých piatich - šiestich priečkach. V rozhlasovej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa toho je politická zhoda na riešení situácie súdov zavalených exekučnými spismi, exekučná amnestia by sa mohla realizovať po častiach a najprv prídu na rad ľudia, ktorí si to reálne zaslúžia.

Premiér vysvetlil, že ide o ťažkú tému a koalícia zatiaľ nedospela k záveru, ako by mala exekučná amnestia vyzerať. "V nejakom rebríčku priorít exekučná amnestia nie je na prvých piatich - šiestich miestach. Ona je určite niekde dole," deklaroval.

Predseda vlády a vládnej strany Smer-SD vníma, že časti verejnosti sa nepozdáva myšlienka, aby boli odpustené dlhy ľuďom, ktorí nesplácali pôžičku na mobilný telefón, televízor, alebo na práčku, zatiaľ čo iní sa správali zodpovedne. Treba preto podľa neho hľadať mieru spravodlivosti. Pri odpúšťaní samotného dlhu treba z jeho pohľadu pomáhať ľuďom, ktorí si to reálne zaslúžia. Ako príklad uviedol mladé rodiny a dôchodcov.

"Preto aj ja nepôjdem najprv za ministrom financií v štýle, že daj mi peniaze na exekučnú amnestiu, a koľko máš, tak to prispôsobím. Najprv si povieme, čo chceme dať ľuďom, ktorí si to zaslúžia a potom možno zostane nejaký objem peňazí, ktorý prispôsobíme, lebo amnestia sa dá robiť aj vo viacerých krokoch. Ona nemusí byť robená naraz," povedal Fico.

Koalícia, ktorá od začiatku januára rokuje o návrhu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), sa podľa premiéra zhodla, že treba riešiť situáciu na súdoch, kde dnes leží 3,4 milióna exekučných spisov. "Čiže je to veľká téma, ale musíme sa venovať aj ľuďom, ktorí si takéto problémy nevyrobili," naznačil Fico s tým, že jeho vláda chce prioritne riešiť otázky typu podnikové nájomné bývanie alebo podpora cestovného ruchu.