Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Moody's zhoršila výhľad ratingu Británie na negatívny

Sídlo medzinárodnej ratingovej agentúry Moodys v New Yorku Foto: TASR/AP

Moody's v piatok (8. 11.) večer zhoršila výhľad ratingu Británie na negatívny zo stabilného. Zároveň potvrdila rating krajiny na úrovni Aa2.

Londýn 9. novembra (TASR) - Agentúra Moody's pohrozila Británii znížením hodnotenia jej úverovej dôveryhodnosti. Ako dôvod uviedla brexitovú paralýzu a rozdelenie britskej spoločnosti.

Moody's v piatok (8. 11.) večer zhoršila výhľad ratingu Británie na negatívny zo stabilného. Zároveň potvrdila rating krajiny na úrovni Aa2.

Moody's poukázala na "paralýzu, ktorá charakterizuje brexitovú éru procesu politického rozhodovania". Podľa agentúry má Londýn problémy sa vyrovnať s veľkosťou politických výziev, ktorým aktuálne čelí. Navyše Británia bude zrejme ekonomicky aj fiškálne slabšia a "citlivejšia na šoky, než sa pôvodne predpokladalo".

Veľké ratingové agentúry varovali Britániu, že v prípade brexitu bez dohody jej hrozí zníženie úverovej známky. S&P a Fitch už pred časom začali prehodnocovanie ratingu krajiny z dôvodu jeho potenciálneho zníženia.

Podľa Moody’s brexitová paralýza ukázala, že efektívne fungovanie a predvídateľnosť, čo tradične charakterizovalo britské inštitúcie, sa oslabili. Navyše toto oslabenie zrejme po brexite nezmizne, čo signalizujú hlboké rozdiely v spoločnosti a politickom priestore. "Je optimistické predpokladať, že predchádzajúci kohézny, predvídateľný prístup k zákonodarstvu a politike sa v Británii vráti, keď brexit už nebude sporným bodom, nech sa to dosiahne akokoľvek," uviedla Moody’s.