Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Moody's znížila úverový rating Ukrajiny

Sídlo medzinárodnej ratingovej agentúry Moodys v New Yorku Foto: TASR/AP

Ďalšia z renomovaných agentúr Standard & Poor's hodnotí zatiaľ Ukrajinu ratingovou známkou B- s negatívnym výhľadom a Fitch jej naposledy pridelila ratingovú známku CCC.

Kyjev 23. mája (TASR) - Agentúra Moody's znížila úverový rating Ukrajiny hlbšie do neinvestičného pásma na Caa3 z Caa2. A zhoršila aj jeho výhľad na negatívny, čo naznačuje možné ďalšie zhoršenie ratingu v budúcnosti. Uviedla pritom, že krajina môže po invázii ruskej armády koncom februára čeliť "dlhšiemu vojenskému konfliktu, ako Moody's pôvodne očakávala".

Agentúra poznamenala, že napriek veľkej finančnej podpore medzinárodného spoločenstva "výsledný výrazný nárast vládneho dlhu sa v strednodobom horizonte pravdepodobne ukáže ako neudržateľný, čo môže sťažiť ďalší prístup Ukrajiny k oficiálnemu financovaniu". To zvyšuje pravdepodobnosť reštrukturalizácie dlhu a strát pre veriteľov zo súkromného sektora.

Ďalšia z renomovaných agentúr Standard & Poor's hodnotí zatiaľ Ukrajinu ratingovou známkou B- s negatívnym výhľadom a Fitch jej naposledy pridelila ratingovú známku CCC.

Americký Kongres minulý týždeň schválil obrovský balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 40 miliárd USD (37,82 miliardy eur) po marcovom balíku v hodnote 14 miliárd USD.

Medzinárodný menový fond (MMF) v marci schválil pomoc vo výške 1,4 miliardy USD pre vojnou zničenú krajinu, zatiaľ čo Svetová banka jej odsúhlasila pôžičku vo výške 350 miliónov USD ako súčasť celkového balíka pomoci za viac ako 700 miliónov USD.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že jeho vláda potrebuje 7 miliárd USD mesačne, aby udržala svoju ekonomiku nad vodou. Moody’s odhaduje, že Ukrajina bude tento rok potrebovať približne 50 miliárd USD.

Agentúra očakáva, že ekonomika Ukrajiny sa tento rok zníži o 35 % v dôsledku vojny.

TASR o tom informuje na základe správy AFP.

(1 EUR = 1,0577 USD)