Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Moody's zvýšila úverový rating Srbska na Ba2 so stabilným výhľadom

Sídlo medzinárodnej ratingovej agentúry Moodys v New Yorku Foto: TASR/AP

Moody's predpovedá, že fiškálne ukazovatele Srbska budú aj v nadchádzajúcich rokoch lepšie ako v prípade jeho balkánskych susedov.

Belehrad 14. marca (TASR) - Ratingová agentúra Moody's Investors Service zvýšila v piatok (12. 3.) úverový rating Srbska na Ba2 z Ba3 a výhľad zmenila na stabilný z pozitívneho.

Svoje rozhodnutie agentúra odôvodnila "relatívnou odolnosťou Srbska voči šokom, ktoré vyvolala pandémia nového koronavírusu a perspektívou stabilného strednodobého rastu".

Moody's predpovedá, že fiškálne ukazovatele Srbska budú aj v nadchádzajúcich rokoch lepšie ako v prípade jeho balkánskych susedov. Agentúra pritom poukázala na "fiškálnu obozretnosť zakotvenú v pokračovaní reforiem zameraných na posilnenie fiškálneho rámca".

Stabilný výhľad odráža očakávania agentúry Moody's, že sa srbská ekonomika tento rok vráti k rastu, a že verejný dlh krajiny začne v roku 2022 klesať.

Ďalšia z trojice najznámejších ratingových agentúr - Standard & Poor's hodnotí úverovú spoľahlivosť Srbska známkou BB+ so stabilným výhľadom. Rovnako aj agentúra Fitch mu naposledy pridelila známku BB+ so stabilným výhľadom.