Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Morgan Stanley a Deutsche Bank odhadujú zníženie úrokov ECB o 75 bodov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Minulý týždeň ponechala ECB úrokové sadzby na nezmenenej, rekordnej úrovni, signalizovala však, že s ich redukciou by mohla začať v júni.

Frankfurt nad Mohanom 16. apríla (TASR) - Banky Morgan Stanley a Deutsche Bank predpokladajú, že Európska centrálna banka (ECB) zníži tento rok úrokové sadzby o 75 bázických bodov. Výrazne tak skresali svoje pôvodné odhady, pričom za ústupom od predchádzajúcej prognózy prudšieho uvoľnenia menovej politiky je neistota v súvislosti s redukciou úrokových sadzieb v USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Minulý týždeň ponechala ECB úrokové sadzby na nezmenenej, rekordnej úrovni, signalizovala však, že s ich redukciou by mohla začať v júni. Avšak vyššia než očakávaná marcová inflácia v USA znervóznila svetové trhy a zvýšila obavy, že americká centrálna banka (Fed) začne s redukciou úrokových sadzieb omnoho neskôr, než sa pôvodne čakalo.

"Za posledné mesiace sme museli postupne ustupovať od svojich prognóz agresívnejšieho uvoľňovania menovej politiky zo strany ECB," uviedli v týchto dňoch analytici z Deutsche Bank s tým, že inflácia sa stále drží na vyššej úrovni, než predpokladali. Pôvodne očakávali, že ECB zníži v tomto roku úrokové sadzby o 125 bázických bodov, pričom prvé zníženie príde v júni. Termín prvej redukcie ponechali v platnosti, rozsah zníženia však medzitým upravili o 50 bázických bodov nadol.

Aj analytici z americkej investičnej banky Morgan Stanley zredukovali rozsah očakávaného tohtoročného zníženia úrokových sadzieb zo strany ECB, úprava oproti pôvodným očakávaniam však bola o niečo slabšia. Pôvodne počítali s tým, že ECB zníži tento rok úrokové sadzby o 100 bázických bodov, pričom v decembri to bude o 50 bodov. Teraz čakávajú, že v decembri bude redukcia sadzieb predstavovať iba 25 bázických bodov.