Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Moskovská burza cenných papierov vo štvrtok obnovila obchodovanie

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 bankovky rubľa a eurové bankovky sú na stole v Mníchove. Foto: TASR/AP

Oproti euru vzrástol rubeľ o 1,9 % na 106 RUB/EUR, čo je stále ďaleko od úrovní okolo 90 RUB/EUR, ktoré dosahoval predtým, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

Moskva 24. marca (TASR) - Moskovská burza cenných papierov vo štvrtok obnovila obchodovanie s niektorými akciami, po mesačnej prestávke v dôsledku ruskej vojenskej operácie na Ukrajine. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP.

Obchodovanie sa obnovilo len pre približne 30 najväčších spoločností, ktoré tvoria ruský index MOEX denominovaný v rubľoch. Ten si počas ranného obchodovania pripísal zisky, rovnako ako aj rubeľ.

Kurz rubľa oproti doláru do 8.13 h SEČ stúpol o 1,4 % na 96,37 RUB/USD. Podporilo ho aj stredajšie (23. 3.) vyhlásenie prezidenta Vladimira Putina, že Rusko začne predávať svoj plyn „nepriateľským“ krajinám v rubľoch.

Oproti euru vzrástol rubeľ o 1,9 % na 106 RUB/EUR, čo je stále ďaleko od úrovní okolo 90 RUB/EUR, ktoré dosahoval predtým, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

Na akciovom trhu vzrástla volatilita, keď moskovská burza po prvý raz od konca februára čiastočne otvorila svoju sekciu akciového trhu, pričom akciový index MOEX sa zvýšil o 11 % na 2742,2 bodu. Akcie plynárenského gigantu Gazprom na začiatku obchodovania vyskočili o zhruba 20 %, zatiaľ čo akcie ropných spoločností Rosnefť a Lukoil stúpli o 19 %.

Darilo aj akciám ťažobného gigantu Nornickel, ktoré vzrástli o 23 %.

Keďže väčšina európskeho vzdušného priestoru je pre ruské lietadlá uzavretá, ruský vlajkový dopravca Aeroflot sa v jednom momente prepadol o približne 20 %. Potom sa však spamätal a časť strát zmazal, takže jeho akcie zaznamenali pokles o 5 %.