Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Moskva povolila Volkswagenu predaj ruských aktív za 125 miliónov eur

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Nemecká automobilka dlho pôsobí v Rusku. V Nižnom Novgorode spolupracovala s firmou GAZ a v roku 2007 otvorila vlastnú továreň v Kaluge, asi 200 kilometrov juhozápadne od Moskvy.

Moskva 16. mája (TASR) - Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) dostal súhlas na predaj svojich aktív v Rusku za 125 miliónov eur ruskému predajcovi áut Avilon. Uviedli to v utorok štátne médiá. TASR správu prevzala z DPA.

Podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax vládna komisia pre kontrolu zahraničných investícií schválila žiadosť VW o predaj ruských aktív.

Nemecká automobilka dlho pôsobí v Rusku. V Nižnom Novgorode spolupracovala s firmou GAZ a v roku 2007 otvorila vlastnú továreň v Kaluge, asi 200 kilometrov juhozápadne od Moskvy.

Na jar 2022, po ruskej invázii na Ukrajinu, Volkswagen spolu s ďalšími západnými automobilkami ukončil výrobu aj predaj v Rusku.

Avilon získa plnú kontrolu nad Volkswagen Group Rus a jeho dcérskymi spoločnosťami vrátane niekoľkých predajcov nákladných vozidiel značky Scania.

"Volkswagen AG je v súčasnosti v procese predaja svojich podielov vo Volkswagen Group Rus, a tým aj závodu v Kaluge s viac ako 4000 zamestnancami renomovanému ruskému investorovi," uviedla automobilová skupina so sídlom v nemeckom Wolfsburgu bez uvedenia podrobností.

Továreň v Kaluge s najmodernejším vybavením je považovaná za najdôležitejšie aktívum VW v Rusku. Podľa ruského vicepremiéra Denisa Manturova stále prebieha hľadanie dodávateľa na opätovné spustenie výroby.

Predaj aktív VW brzdila žaloba GAZ, ktorý v ére Sovietskeho zväzu vyrábal limuzíny Volga. Spolumajiteľom firmy je Oleg Deripaska, ktorý sa nachádza na sankčných zoznamoch. GAZ požadoval od nemeckej automobilovej skupiny náhradu škody za vypovedanie zmluvy, ale súd v Rusku medzitým žalobu zamietol.

Odchod západných automobiliek z Ruska viedol k výraznému poklesu výroby vozidiel v krajine. Podľa združenia AEB v roku 2022 sa v Rusku predalo len 687.000 nových áut v porovnaní s 1,667 milióna rok predtým.

Niektoré automobilové závody medzičasom prevzali ruskí investori, často za symbolickú cenu a s možnosťou spätného odkúpenia. Vlani v lete napríklad francúzsky Renault odovzdal svoj väčšinový podiel v automobilke AvtoVaz ruskému štátu za jedno euro.