Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Moskva získala kontrolu nad ruskou dcérou Danone

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Firma Danone v októbri minulého roka uviedla, že hľadá kupca pre svoj ruský biznis, čo by mohlo viesť k odpisu až jednej miliardy eur.

Moskva 16. júla (TASR) - Rusko prevzalo kontrolu nad miestnou divíziou francúzskej potravinárskej spoločnosti Danone a nad podielom, ktorý v ruskej pivovarníckej firme Baltika držala dánska spoločnosť Carlsberg. Príslušný dekrét podpísal v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V dekréte sa uvádza, že aktíva zahraničných podnikov v Danone Russia a Baltika Breweries boli presunuté pod "dočasnú správu" federálnej agentúry pre správu štátneho majetku Rosimuščestvo. Rovnaký krok urobila ruská vláda v apríli, keď takto pod správu štátu presunula ruské divízie nemeckého dovozcu plynu Uniper a fínskej energetickej spoločnosti Fortum. Kremeľ už vtedy varoval, že môže dočasne skonfiškovať aktíva ďalších západných firiem, pričom tieto kroky označil za odvetu za konfiškáciu ruského majetku v zahraničí.

Firma Danone v októbri minulého roka uviedla, že hľadá kupca pre svoj ruský biznis, čo by mohlo viesť k odpisu až jednej miliardy eur. Čo sa týka dánskej pivovarníckej spoločnosti Carlsberg, tá v júni podpísala dohodu o predaji svojho ruského biznisu, s predajom však musia najskôr súhlasiť ruské úrady.