Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Most-Híd chce, aby chýbajúce vlaky nahradili súkromní prepravcovia

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Napríklad služby spoločnosti RegioJet, ktorá premáva na úseku juhozápadného Slovenska, podľa Arpáda Érséka už využilo 1,2 milióna pasažierov.

Bratislava 28. februára (TASR) - Osobnú vlakovú dopravu na úsekoch, ktoré v rámci škrtania spojov ostali bez takejto obsluhy, by mali zabezpečovať súkromní prepravcovia.

Túto iniciatívu dnes predstavil bývalý štátny tajomník rezortu dopravy Arpád Érsék (Most-Híd), podľa ktorého by podobné úsilie mali vyvinúť aj predstavitelia vlády.

"Ak to niekto dokáže robiť lepšie ako my, nech to robí. Samozrejme nie tak, že príde nejaký súkromný dopravca a vyberie si len jednu trasu. Treba mu dať jeden región a zmluvne podchytiť to, čo má v tom regióne zabezpečiť," povedal Érsék.

Napríklad služby spoločnosti RegioJet, ktorá premáva na úseku juhozápadného Slovenska, podľa jeho slov už využilo 1,2 milióna pasažierov. "Na úseku Bratislava-Komárno a späť je niekedy vyťaženosť 110 %. Za éry slovenských železníc to bolo nejakých 38 %," podotkol.

Zabezpečenie lepšej prepravy by podľa neho prispelo aj k poklesu nezamestnanosti v južných regiónoch Slovenska, kde je miestami bez práce zhruba každý tretí človek. Dochádzanie vlastným autom do zamestnania, kde človek dostane nízky plat, môže byť totiž podľa neho demotivujúce. Navyše by sa príchodom súkromných prepravcov zabránilo znehodnoteniu samotných koľajníc. "Keď nebudú premávať na týchto krátkych trasách vlaky, tak treba povedať na rovinu, tie koľajnice sa rozkradnú a už v živote tam nebudú," podčiarkol.