Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Most pri Kurimanoch sa nepodarilo odstreliť, na rade je ťažká technika

Na snímke odpal zvyšku podpornej konštrukcie mosta pri Kurimanoch Foto: TASR/Oliver Ondráš

Rozostavaný most sa zrútil 2. novembra a vyžiadal si smrť štyroch ľudí.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Poškodenú časť rozostavaného mosta v obci Iliašovce pri Kurimanoch sa pokúsili dnes popoludní odstreliť, no nepodarilo sa to. Most výbuchu odolal. Stavbári tak s pomocou ťažkej techniky pokračovali v odstraňovaní výbuchom destabilizovaných dočasných konštrukcií. Podľa aktuálnych informácií už s prácami na dnes skončili a pokračovať budú v stredu (14. novembra).

"Odstrel organizovaný zhotoviteľom bol naplánovaný v spolupráci s vyšetrovateľom tak, aby nedošlo k znehodnoteniu dôkazového materiálu," opísal pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Rozostavaný most, ktorý sa zrútil v piatok 2. novembra a vyžiadal si smrť štyroch ľudí.

"Vrchná časť sa nadvihla, ale nespadlo to, a všetko ostalo na pôvodnom mieste. Bola to dosť silná rana," objasnil pre TASR svedok odstrelu. Výbuchom destabilizované dočasné konštrukcie sa tak teraz pokúsia odstrániť ťažké stroje. "Pri odstraňovaní sa dbá na to, aby sa čo najmenej poškodili tie časti stavby, ktoré pôvodná nehoda nepoškodila. Náklady na tieto činnosti znáša zhotoviteľ," doplnil Kóňa.

Pred odstrelom boli podľa jeho slov vykonané zabezpečovacie a prípravné práce, napríklad úprava prístupu z oboch strán mostného objektu i odstránenie dočasných objektov z blízkosti znehodnocovanej konštrukcie. Tiež sa uložila separačná vrstva, ktorá umožní jednoznačne triediť materiál pochádzajúci z kolapsu konštrukcie z 2. novembra a dnešného riadeného odstrelu a následného odstraňovania.

Pozrite si fotogalériu Neúspešný odstrel zrúteného mosta pri Kuriman

och:




Prečítajte si aj: