Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Možnosť poberať predčasný dôchodok a materské nebude mať viac ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

V zákone nie je podľa predkladateľov nikde uvedené, že neukončené nemocenské poistenia sa do doby 270 dní nezapočítavajú.

Bratislava 21. marca (TASR) - Návrh novely zákona o sociálnom poistení skupiny poslancov SaS neposunula Národná rada (NR) SR v utorok do druhého čítania. Cieľom bolo započítavať do doby poistenia na účely získania nároku na materské skončené aj trvajúce povinné nemocenské poistenia. Osoby v postavení takzvaných slobodných povolaní, ako napríklad znalci, advokáti či audítori, sa zase nemali považovať za samostatne zárobkovo činné osoby, aby mohli poberať predčasný dôchodok.

Prvou navrhovanou zmenou bolo spresnenie právnej úpravy, ktorá spôsobuje svojvoľný výklad Sociálnou poisťovňou (SP) v priznávaní nároku na materské, uviedli predkladatelia v dôvodovej správe. Druhou zmenou by bolo, že predmetné slobodné povolania by mohli mať priznaný predčasný starobný dôchodok v prípadoch, že si oprávnenie na vykonávanie takého povolania chcú ponechať.

Súčasná prax SP podľa poslancov vedie k situácii, keď zamestnankyňa, ktorá pracovný pomer ukončí, získa materské vďaka ochrannej lehote a tá, ktorá ďalej pracuje a zaplatí viac odvodov, materské nezíska, ak s iným už ukončeným pracovným pomerom nezískala 270 dní nemocenského poistenia.

V zákone nie je podľa predkladateľov nikde uvedené, že neukončené nemocenské poistenia sa do doby 270 dní nezapočítavajú. Upozornili, že SP odôvodňuje svoju prax rozsudkami, ktoré sa však týkajú dobrovoľného nemocenského poistenia a nie povinného nemocenského poistenia.