Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Africký mor ošípaných sa rozšíril do deviateho okresu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán. Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka preto vyzýva k mimoriadnej opatrnosti.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Počas 16 mesiacov prítomnosti afrického moru ošípaných (AMO) na území SR sa nákaza rozšírila v poradí už do deviateho okresu.

K okresu Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou a Prešov pribudol okres Bardejov. Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Daniel Hrežík s tým, že celkovo za toto obdobie na Slovensku evidujeme už 342 prípadov AMO u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných.

Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene bol 4. novembra tohto roka potvrdený pozitívny výsledok na AMO u dvoch diviakov na území katastra obce Nižné Raslavice v Bardejovskom okrese. Ide o prvé potvrdenia výskytu nákazy v danej oblasti.

"Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Bardejov vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, respektíve zabezpečiť jej spomalenie," priblížil Hrežík.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zareagovali zodpovedne. Agrorezort umožnil poľovníkom loviť diviačiu zver celoročne, bez ohľadu na pohlavie a vek. Hovorca dodal, že sa uskutočňuje aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále vyšetrujú odovzdané vzorky.

„Výskyt AMO v susedných štátoch sa zhoršuje, preto reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, ale aj bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia. Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná," zdôraznil Hrežík.

Situácia za hranicami SR je podľa agrorezortu katastrofálna a naďalej pribúdajú nové prípady. „V okolitých krajinách len v tomto roku zaznamenali takmer 10000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac ich je v Maďarsku – cez 3600 – a viac ako 3500 v Poľsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom," spresnil hovorca.

O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán. Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka preto vyzýva k mimoriadnej opatrnosti.