Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Agrominister Samuel Vlčan sa stretol s chovateľmi ošípaných

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR - Roman Hanc

Minister vyzval chovateľov, aby postupovali mimoriadne obozretne v prípade, ak spozorujú akékoľvek zmeny v zdravotnom stave chovaných zvierat.

Bratislava 25. júna (TASR) – Agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) sa stretol s chovateľmi ošípaných. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Vlčan si od zástupcov Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku a Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných vypočul problémy, ktoré im spôsobuje šírenie nákazy afrického moru ošípaných (AMO). Dôvodom je tento týždeň potvrdený prípad výskytu AMO vo veľkochove v okrese Lučenec.

Zástupcovia chovateľov na prvom stretnutí s ministrom Vlčanom od jeho vymenovania do funkcie vyjadrili nádej, že ich vypočuje a bude aktívne riešiť problémy, ktoré im AMO práve vo veľkochove spôsobuje. Témou stretnutia bola situácia v súvislosti so šírením AMO v populácii diviačej zveri, ktorý ohrozuje veľkochovy aj domáce chovy ošípaných.

„Na odvetví výroby a spracovania bravčového mäsa mi mimoriadne záleží, preto som zástupcom chovateľov ošípaných prisľúbil moje osobné nasadenie pri riešení situácie, ktorú im AMO spôsobuje. Aj preto na ministerstve na základe môjho rozhodnutia už intenzívne funguje pracovná skupina, ktorá má v krátkom čase navrhnúť riešenia, ako postupovať v prípade, že sa AMO v chove vyskytne, a zároveň ako prenosu z diviačej zveri účinne predchádzať," uviedol po rokovaní Vlčan.

Minister vyzval chovateľov, aby postupovali mimoriadne obozretne v prípade, ak spozorujú akékoľvek zmeny v zdravotnom stave chovaných zvierat. Včasné nahlásenie a izolácia môžu zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, a tým predísť obrovským škodám. Pracovná skupina, ktorá sa na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zaoberá uvedenou problematikou, v dohľadnom čase predstaví návrh účinného riešenia pri boji s AMO na Slovensku.