Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Agrorezort vyčlenil na rozvoj vidieka ďalších 40 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Rozvojové projekty realizujú formou verejno-súkromného partnerstva tzv. komunity a miestne akčné skupiny na základe stratégií rozvoja územia.

Bratislava 4. júna (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyčlenilo na rozvoj vidieka ďalších 40 miliónov eur. Informoval o tom hovorca MPRV SR Daniel Hrežík.

Uviedol, že cez opatrenie Európskej únie LEADER poskytujú vlády členských krajín finančnú aj odbornú pomoc na rozvoj konkrétneho územia. Rozvojové projekty realizujú formou verejno-súkromného partnerstva tzv. komunity a miestne akčné skupiny na základe stratégií rozvoja územia. MPRV vyčlenilo na prechodné obdobie, kým sa začne nové programové obdobie, ďalších 40 miliónov eur určených na projekty rozvoja vidieka.

"Vďaka tomuto programu dokážeme z európskych fondov financovať rozvoj nášho vidieka. Spolu 1275 projektov v celkovej hodnote takmer 34 miliónov eur prispelo v uplynulom programovom období 2014 až 2020 k zlepšeniu základných služieb. O projekty je veľký záujem, preto považujeme za potrebné, aby pokračovali aj v medziobdobí, kým sa naštartuje čerpanie z nasledujúceho eurofondového obdobia," uviedol štátny tajomník MPRV Andrej Gajdoš.

Samosprávy v spolupráci s občianskymi združeniami cez opatrenie LEADER zabezpečili podľa Hrežíka v programovom období rokov 2014 až 2020 pre svojich obyvateľov chýbajúce občianske vybavenie, rekreačné zóny, ihriská, autobusové zastávky, zrekonštruovali obecné a kultúrne budovy či miestne cesty. Z Integrovaného regionálneho operačného programu a Programu rozvoja vidieka sa podporili aj projekty na rozvoj poľnohospodárstva, lesníctva, spracovanie poľnohospodárskych produktov a diverzifikáciu.

Hrežík dodal, že zvýšením finančných prostriedkov na opatrenie LEADER v rámci prechodného obdobia vzniknú pre žiadateľov príležitosti reagovať na problémy vo svojom území prostredníctvom projektov zo strany začínajúcich poľnohospodárov, malých poľnohospodárskych podnikov, spracovateľov poľnohospodárskych produktov v poľnohospodárstve, potravinárstve i lesníctve a v obciach. Peniaze na tieto projekty bude možné čerpať až do roku 2025.