Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: Poľnohospodári môžu tento rok osiať viac pôdy

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR - Jakub Kotian

V tejto krízovej situácii vítam krok Európskej komisie, ktorá s cieľom zabezpečiť dostatok plodín v čase vojny na Ukrajine, uvoľnila ekologické pravidlá, uviedol minister Samuel Vlčan.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Poľnohospodári môžu tento rok osiať viac pôdy. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. V súvislosti s vojnou na Ukrajine uvoľnila totiž Európska komisia (EK) pravidlá pre ekologické postupy v poľnohospodárstve.

Slovenská republika sa k tejto možnosti pripojila, keďže MPRV považuje pomoc poľnohospodárom za mimoriadne dôležitú. V tomto ťažkom období preto zavádza výnimku z postupov aj pre slovenských poľnohospodárov.

V praxi to podľa MPRV znamená, že pre zabezpečenie dostatku poľnohospodárskych plodín a produktov z nich môžu poľnohospodári využiť aj tie polia, ktoré za normálnych okolností museli zostať ležať úhorom.

Agrorezort dodal, že na Slovensku dosahuje výmera pôdy, ktorá by mala ležať úhorom, približne 36.000 hektárov. MPRV zverejnilo odchýlky od nariadení ekologických postupov, kde sa uvádza, ako majú poľnohospodári vykazovať pôdu ležiacu úhorom v žiadostiach o priame platby. EK podľa MPRV zverejnila uvoľnenie podmienok 23. marca 2022.

"V tejto krízovej situácii vítam krok Európskej komisie, ktorá s cieľom zabezpečiť dostatok plodín v čase vojny na Ukrajine, uvoľnila ekologické pravidlá. Zároveň však pevne verím, že toto opatrenie nebude nutné predlžovať," uviedol minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).