Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári o skúšobnú stanicu ÚKSÚP v Haniske neprídu

Ilustračná fotka Foto: TASR/Roman Hanc

Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na vyjadrenia Jozefa Šumichrasta, predsedu Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Poľnohospodári o skúšobnú stanicu Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v Haniske neprídu. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na vyjadrenia Jozefa Šumichrasta, predsedu Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR.

"Vláda SR v uznesení 443/2022 z 1. júla 2022 totiž súhlasila s podmienkou ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO), aby bola skúšobná stanica presťahovaná na náklady Ministerstva hospodárstva SR. Preto považujeme medializované obavy pána predsedu Šumichrasta za neopodstatnené," zdôraznil agrorezort.

Šumichrast uviedol, že pre výstavbu závodu automobilky Volvo na východe Slovenska prídu poľnohospodári nielen o časť najúrodnejšej pôdy Košickej kotliny, ale aj o skúšobnú stanicu ÚKSÚP v Haniske. Na mieste, kde dnes stojí testovacia stanica, totiž podľa neho o niekoľko mesiacov vyrastie švédska automobilka.

Štát musí podľa jeho slov preto prísť urýchlene s riešením, kam premiestni skúšobnú stanicu, ktorá je pre pestovateľov zemiakov mimoriadne dôležitá.