Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

G. MATEČNÁ: Počet včelstviev aj včelárov sa od roku 2010 v SR zvýšil

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

O poskytnutie pomoci si po novom môžu požiadať včelárske združenia, ktoré združujú najmenej 10 % včelárov.

Bratislava 17. mája (TASR) - Počet včelstiev aj včelárov sa od roku 2010 na Slovensku zvýšil. Počet včelstiev stúpol o 12 % a počet včelárov o 16 %. Uviedla to po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"K dnešnému dňu máme skoro 290.000 včelstiev a 18.000 včelárov. Smutné na tom je, že sa síce zvýšil počet včelárov, ale ich priemerný vek je približne 60 rokov. Tam preto smerujú z nariadenia vlády možnosti podpory vzdelávania a školenia, nielen včelárov a včelárskych združení, ale aj škôl, kurzov," priblížila.

MPRV rozširuje možnosti poskytovania pomoci pre včelárov. Prostredníctvom nového Národného plánu stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva si včelári, začínajúci včelári a včelárske združenia najbližšie tri roky rozdelia každý rok po takmer 1,2 milióna eur. Vláda dnes v tejto súvislosti schválila nariadenia o poskytovaní pomoci na podporu zlepšenia podmienok pri produkcii a obchodovaní s včelími produktmi, účinnosť nadobúda 1. júna.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


O poskytnutie pomoci si po novom môžu požiadať včelárske združenia, ktoré združujú najmenej 10 % včelárov (doteraz minimálne 30 % včelárov), čím sa podpora dostane k väčšiemu počtu prijímateľov. K doterajším šiestim opatreniam pribudli ďalšie dve, a to monitorovanie trhu a zvýšenie kvality výrobkov s cieľom využiť ich potenciál na trhu. V rámci technickej pomoci môžu včelári dostať podporu na organizovanie prednášok, seminárov, krúžkov, vzdelávacích programov, výstav, účasť na medzinárodných podujatiach, publikačnú a propagačnú činnosť, na ochranu včelstiev pred voľne žijúcou zverou, náklady na zariadenie na odvčelovanie, na vytáčanie medu, čerpadlo na med, zariadenie na spracovanie včelieho vosku, nákup novej úľovej zostavy. Nechýba ani príspevok na šľachtenie a ochranu genetických zdrojov autochtónnej domácej včely - slovenská kranská včela.

Jednou z noviniek je aj zmena definície včelárskeho roka. Pôvodné rozhranie 12 po sebe nasledujúcich mesiacov od 1. septembra nahradilo obdobie od 1. augusta do 31. júla. Žiadosť o vyplatenie pomoci musia žiadatelia predložiť Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) do 31. mája kalendárneho roka.

Aplikáciu neonikotinoidov na listy Slovensko zakáže



Aplikáciu neonikotinoidov na listy SR zakáže, pretože má negatívny dopad na včelstvá. Avizovala to po dnešnom rokovaní vlády šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

"Máme za to, že foliárnu (na listy, pozn. TASR) aplikáciu Slovensko na svojom území zakáže," konštatovala. Ďalšou otázkou je však podľa nej používanie neonikotinoidov na účely morenia proti škodcom.
div class="articleimage">Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiáš


"My moríme neonikotinoidmi zemiaky a cukrovú repu. Ak by sme aj toto zakázali, čo sa týka plodín pre asi 20.000 hektárov, tak sa budú používať iné, dovolené ochranné prostriedky na postreky. Ich objem by však bol asi 10-násobne väčší ako je to u neonikotinoidov. To by malo určite vplyv na pôdu a na kvalitu podzemných vôd,"

upozornila.