Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: SR nie je závislá od dovozu produktov z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Neočakávame, že obmedzenie dovozu z Ukrajiny ovplyvní celkový agropotravinársky trh na Slovensku, avšak nie je možné vylúčiť individuálny negatívny vplyv na niektoré firmy, dodalo ministerstvo.

Bratislava 24. februára (TASR) - Slovenská republika nie je závislá od dovozu agropotravinárskych produktov z Ukrajiny. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt. MPRV ubezpečilo, že monitoruje zásoby životne dôležitých tovarov v obchodných sieťach a ich distribučných skladoch.

"Obchodným reťazcom bolo ešte v súvislosti s pandémiou COVID-19 odporučené udržiavať vyššie stavy zásob pre možné výpadky pracovníkov, čo aj dodržiavajú," poznamenal agrorezort.

Čo sa týka cien potravín, tie podľa MPRV ovplyvňujú ceny energií, cena samotnej komodity na burze, tiež vývoj cien palív. Tieto faktory MPRV nemá možnosť ovplyvniť.

"Vo všeobecnosti neočakávame, že obmedzenie dovozu z Ukrajiny ovplyvní celkový agropotravinársky trh na Slovensku, avšak nie je možné vylúčiť individuálny negatívny vplyv na niektoré firmy," dodalo ministerstvo pôdohospodárstva.

Slovensko z Ukrajiny podľa MPRV dováža obilniny (jačmeň, pohánka, proso), tuky a oleje (z toho najviac slnečnicový olej, živočíšne alebo rastlinné tuky a oleje), nápoje a liehoviny (minerálne a sýtené vody obsahujúce cukor, etylalkohol), mäso (hydinové mäso čerstvé, chladené alebo mrazené), olejnaté semená, čokoládu, med, vajcia a mlynské výrobky.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.