Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Tržby a výnosy lesného hospodárstva vlani medziročne stúpli o 18,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Celkové tržby a výnosy obhospodarovateľov lesa boli 582 miliónov eur.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Tržby a výnosy celkom v roku 2021 v lesnom hospodárstve SR, teda obhospodarovatelia lesa a poskytovatelia služieb spolu dosiahli úroveň 1,02 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2020 vzrástli o 18,2 %. Najväčší podiel mali tržby za vlastné výrobky a služby, až 76,4 %. Vyplýva to z tzv. zelenej správy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Celkové tržby a výnosy obhospodarovateľov lesa boli 582 miliónov eur a v porovnaní s predošlým rokom 2020 vzrástli o 29,8 %, najmä v dôsledku výrazne vyššieho priemerného speňaženia surového dreva. V štruktúre tržieb a výnosov obhospodarovateľov lesa majú najvyšší podiel sortimenty surového dreva, ktoré tvoria spolu 76,3 % trhovej produkcie. To podľa MPRV znamená, že predaj sortimentov surového dreva je rozhodujúcim zdrojom financovania obhospodarovateľov lesa.

Ostatné tržby a výnosy (23,7 %) predstavujú príjmy za predaj tzv. ostatnej lesnej výroby, sadeníc, výrobkov pridruženej výroby, poľovníckych, turistických a lesníckych služieb, výnosy z prenájmu a predaja lesného majetku, tržby z obchodnej činnosti, výnosy z finančného kapitálu a cenných papierov.

Poskytovatelia služieb v lesnom hospodárskom hospodárstve podľa správy dosiahli tržby vo výške 441 miliónov eur. "Z porovnania štruktúry tržieb a výnosov obhospodarovateľov lesa a poskytovateľov služieb je zrejmý značný rozdiel. U obhospodarovateľov lesa prevládajú tržby za vlastné výrobky a služby (81,8 %) a z toho hlavne tržby z predaja surového dreva. U poskytovateľov služieb dosahujú tržby za vlastné výrobky a služby nižší podiel (69,3 %), významný podiel majú tiež tržby z predaja tovaru (20,7 %)," dodalo MPRV.