Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V súvislosti s africkým morom ošípaných platí mimoriadne opatrenie

Diviak, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Aktuálne je ním podľa agrorezortu zasiahnutých 29 okresov.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Štátna veterinárna a potravinová správa SR vydala mimoriadne núdzové opatrenie, na základe ktorého poľovníci v ešte neinfikovaných okresoch Slovenska zvýšia odstrel diviakov. Premnožená diviačia zver je totiž hlavnou príčinou šírenia afrického moru ošípaných (AMO). Informoval o tom tom odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Aktuálne je ním podľa MPRV zasiahnutých 29 okresov. V infikovaných okresoch už nie je odstrel vhodný, aby nedochádzalo k plašeniu diviakov do ďalších oblastí, čím sa môže šírenie nákazy ešte urýchliť.

Na podporu odlovu a všetky opatrenia s tým spojené vláda podľa agrorezortu schválila 5,2 milióna eur. Z vyčlenených peňazí sa už obstaráva 450 mraziacich boxov, ktoré budú určené na uchovanie odlovených diviakov. Vzorky z nich sú spravidla do 24 hodín laboratórne preskúmané. Ak sa potvrdí, že bol ulovený diviak zdravý, mäso z neho pôjde na predaj spotrebiteľom. Časť peňazí je určená na kampaň na podporu predaja diviačieho mäsa, ktoré je z hľadiska výživy kvalitnou potravinou.

MPRV odporúča chovateľom ošípaných, aby sprísnili hygienické opatrenia vo svojich chovoch. AMO sa totiž prenáša aj na oblečení, prostredníctvom krmiva či dokonca na dopravných prostriedkoch. Tí chovatelia, korí ešte svoj chov nezaregistrovali, tak môžu naďalej urobiť bez sankcie. Cieľom je, aby jednotlivé regionálne veterinárne a potravinové správy mali prehľad o tom, kde sa ošípané chovajú a na základe toho zvýšili dohľad.