Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekologická poľnohospodárska výroba bude mať vstupné preverenie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vyplýva to z návrhu zákona Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý má zajtra prerokovať a schváliť vláda.

Bratislava 16. júna (TASR) – Zákon o ekologickej poľnohospodárskej výrobe zavedie vstupné preverenie predpokladov u žiadateľa, ktorý chce začať vykonávať ekologickú poľnohospodársku výrobu, a to ešte pred jeho povinným zaregistrovaním na kontrolnom ústave.

Vyplýva to z návrhu zákona Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý má zajtra prerokovať a schváliť vláda. Účinnosť by mal zákon nadobudnúť 1. januára 2021.

"Návrh zákona ustanovuje orgány štátnej správy v oblasti ekologickej poľnohospodárskej výroby, určuje príslušný orgán pre ekologickú poľnohospodársku výrobu v Slovenskej republike podľa euronariadenia,"
priblížil v dôvodovej správe agrorezort.

Podľa MPRV SR návrh zákona súčasne upravuje povinnosti prevádzkovateľov ekologickej poľnohospodárskej výroby, povinnosti inšpekčných organizácií, ako aj označovanie produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby logom Európskej únie a grafickým znakom ekologickej poľnohospodárskej výroby, uvedeným v prílohe návrhu zákona.

MPRV SR vypracovalo návrh zákona v spolupráci s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym v Bratislave na účely vykonania nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2018/848 z 30. mája 2018 o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a označovaní produktov ekologickej poľnohospodárskej výroby.